În plin val patru al pandemiei de coronavirus, ambulanţele stau la coadă în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea. Cele mai multe cazuri noi de COVID-19 înregistrate, cele mai multe decese şi niciun pat ATI liber. În România, spitalele sunt pline, cu pacienţi trataţi pe holuri şi ambulanţe care aşteaptă în curte să lase alţi bolnavi. Şi în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea ambulanţele aduc pacienţi COIVD şi aşteaptă ca medicii să îi preia în spital, dacă este cazul.

De frica virusului, tulcenii au început să intre în panică la o simplă durere de cap sau tuse, doar într-o singură zi Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) primind circa 200 de solicitări prin apel la 112, potrivit managerului SAJ, dr. Ali Kilo Salah.

„Toate saloanele din spital sunt pline cu pacienţi, iar ambulanţele aşteaptă în faţa instituţiei pentru ca oamenii să fie consultaţi. După ce sunt consultaţi în ambulanţă, se decide dacă este nevoie de internare sau nu. La Tulcea, etajul patru al spitalului este destinat pacienţilor cu COVID. Dacă nu este nevoie de internare, pacientul este dus acasă. Într-o zi am avut 200 de solicitări, dintre care jumătate au fost numai pe COVID. Niciodată nu am avut atât de multe solicitări într-o zi”, ne-a declarat dr. Ali Kilo Salah.

Managerul Ambulanţei Tulcea le recomandă celor care sună la 112 să fie sinceri atunci când declară simptomele şi să nu intre în panică.

„Mulţi dintre pacienţi nu spun adevărul, pentru că vor neapărat să vină ambulanţa la ei. Dacă îi doare capul şi tuşesc puţin, spun că nu mai pot să respire şi că mor, iar noi rupem ambulanţa în două şi când ajungem la domiciliu au deja pregătite sacoşele cu pijamale. Oamenii au început să fie panicaţi de frica virusului. Le recomand oamenilor să fie sinceri atunci când sună la 112, să nu intre în panică şi să poarte masca de protecţie, deoarece rata de infectare în municipiul Tulcea a crescut peste 5 la mia de locuitori”, a transmis dr. Ali Kilo Salah.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.