Municipiul Tulcea va avea, de luna viitoare, încă patru autobuze, care se adaugă celor 27 existente în flota Societăţii de Transport Public (STP). Acestea sunt achiziţionate second-hand şi vor putea funcţiona pe orice linie de transport.

„Am înmatriculat două autobuze pe care le-am cumpărat de la Braşov şi urmează să intre în circulaţie de la 1 noiembrie, iar alte două la jumătatea lunii. Problema noastră este parcul auto. Avem autobuze puţine şi unele vechi şi din păcate nu avem multe de 12 metri care să preia un public mai mare”, ne-a declarat directorul Societăţii de Transport Public (STP) Tulcea, Dan Bălan.

În contextul pandemiei, primarul Ştefan Ilie a declarat zilele trecute că una dintre măsurile care s-ar putea lua pentru se evita aglomerările de călători ar fi limitarea accesului în  autobuze. Aplicarea măsurii ar fi ideală, susţine directorul STP Tulcea, Dan Bălan, dar ar necesita mai mult personal.

„Un autobuz BMC are o capacitate de 70 de călători, iar legea spune că în perioada stării de alertă capacitatea trebuie redusă la jumătate. Sunt rare cazurile când sunt mai mult de 35 de persoane odată, iar în 99% din cazuri nu se circulă la mai mult din capacitate. Să punem câte un om care să limiteze accesul în autobuze la jumătate ar fi ideal. Luăm în calcul acest lucru, dar trebuie să vedem cum putem armoniza, raportat la numărul nostru de angajaţi. Acest lucru ar presupune mult mai mult personal decât avem acum. În prezent, atunci când şoferii sesizează că autobuzele sunt încărcate la mai  mult de jumătate din capacitate, le transmit oamenilor să mai coboare, în caz contrar nu pleacă din staţie”, a precizat directorul Dan Bălan.

În ceea ce priveşte întârzierea autobuzelor în staţii şi marcarea accesului la intrare şi coborâre, aspecte semnalate şi de consilierul local Tatiana Haliţ, conducerea STP Tulcea spune că timpii de aşteptare nu se pot respecta în anumite intervale orare din cauza aglomeraţiei din trafic.

„Timpii de aşteptare sunt aşa cum sunt prevăzuţi în contractul de delegare, dar există nişte intervale orare când autobuzele întârzie din cauza traficului, respectiv între 7.30-8.30 şi 16.00-17.30, când nu putem să ne încadrăm în graficele de circulaţie. Accesul la urcare şi coborâre e diferit prin însemne, pentru că avem aplicate nişte autocolante de la începutul stării de alertă. Numărul de călători este limitat la jumătate din capacitate, acest lucru fiind afişat la urcarea în autobuze”, explică Dan Bălan.

În această perioadă continuă şi programul de dezinfectare a mijloacelor de transport la fiecare intrare în tură.

„Respectăm toate regulile aşa cum au fost ele stabilite de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă prin dezinfectarea autobuzelor la fiecare intrare în tură. Dezinfectarea se face noaptea de către cel care spală maşinile, iar a doua tură se face la prânz atunci când ele vin la alimentat. Fiecare maşină este dotată cu gel dezinfectant”, a spus Dan Bălan.

Miercuri, în jurul orei 17.00, în staţia de la Delta se aflau în jur de 10 persoane care aşteptau autobuzul. Două dintre aceste persoane ne-au spus că intervalul de aşteptare nu este foarte mare şi doar la anumite ore se creează aglomeraţie.

„Eu merg zilnic cu autobuzul. Intervalul de aşteptare nu este prea mare, iar lumea respectă purtarea măştii. În jur de 15 minute aştept până vine un alt autobuz. La anumite ore, şi de regulă la schimbarea turei la prânz, atunci este puţin mai aglomerat. De aceea unii sunt nemulţumiţi că se mai aglomerează şi nu este normal având în vedere că este pandemie, dar probabil că nu au mai multe autobuze. În general eu sunt mulţumită căci sunt pensionară şi am gratuităţi. În această perioadă, mai ales în weekend, când nu avem nevoie aşa mare, ar trebui să evităm să mergem cu autobuzul”, ne-a spus tulceanca Elena Smolenic.

O altă pasageră spune că în contextual creşterii ratei de infectare în municipiu majoritatea călătorilor poartă mască de protecţie.

„Eu mai rar merg cu autobuzul. Acum s-a nimerit să merg până la farmacie în centru şi acasă. De câte ori merg, nu aştept foarte mult în staţie. Deoarece a crescut rata de infectare, cam toţi călătorii poartă masca de protecţie. Dimineaţa este mai aglomerat, când mai sunt şi elevi şi merg la şcoală”, spune Nicoleta Tudose.

Parcul auto al Societăţii de Transport Public numără 27 de autobuze, dintre care două sunt scoase din circuit din cauza unor defecţiuni tehnice.