Primăria Tulcea va anunţa la jumătatea lunii noiembrie firma care a câştigat licitaţia şi care va oferi serviciile de dirigenţie de şantier pentru lucrările de îmbunătăţire a sistemului de preluare a apelor pluviale din municipiu, a declarat primarul Ştefan Ilie, vineri, în cadrul şedinţei extraordinare de Consiliu Local.
„La jumătatea lunii noiembrie va fi finalizată procedura de licitaţie şi va fi declarat câştigătorul investiţiei foarte importante şi foarte mari, a apelor meteorice din municipiul Tulcea. Dacă ele vor începe concomitent alături de celelalte investiţii pe care Aquaserv le are în program, am avea o posibilitate a afecta infrastructura unei străzi o singură dată şi nu de mai multe ori în perioade de timp foarte apropiate”, a precizat Ştefan Ilie.
Primăria Tulcea a solicitat autorităţilor centrale, luna trecută, suplimentarea cu 11 milioane de lei a fondurilor alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală pentru proiectul de îmbunătăţire a sistemului de preluare a apelor pluviale din municipiu, în contextul creşterii valorii materialelor de construcţie pe piaţă şi ca atare a va-lorii întregului proiect. Contribuţia Primăriei Tulcea este de peste 1,5 milioane de lei.
Este vorba de o cofinanţare în valoare de 1.578.388,23 lei, inclusiv TVA, iar valoarea totală finanţată de la bugetul de stat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală este de 18.968.143,18 lei, inclusiv TVA. Devizul general actualizat şi aprobat anul acesta cuprinde o valoarea totală a investiţiei de 32.342.478,53 lei, inclusiv TVA, iar cheltuielile finanţate de la bugetul de stat sunt de 30.764.090,30 lei.
Consilierii locali au votat în cadrul şedinţei de vineri cererile de finanţare şi devizele generale estimative a două proiecte de peste 62 de milioane de lei, ce vizează investiţii pe infrastructură pe Programul Naţional de Investiţii (PNI) „Anghel Saligny” pentru un număr de 52 de străzi.
Unul dintre proiecte cuprinde reabilitarea a 37 de străzi din municipiu pe o lungime totală de 16.253 metri în valoare de 37.254.623,65 lei. Cel de al doilea proiect propune reabilitarea a 15 străzi în 17 tronsoane cu o lungime totală de 8.188 metri, în valoare de 25.268.301,33 lei. Acestea se află în zo-na de est a municipiului. Cele două proiecte au valoare totală de 62.522.924,98 lei.
„Aceste două proiecte sunt cele pe care le vom depune acum până la data limită de la sfârşitul lunii noiembrie pe PNI”, a spus Ştefan Ilie.
Edilul a mai anunţat faptul că în următoarea şedinţă de Consiliu Local vor fi supuse votului alte două proiecte privind reabilitarea a peste 10 kilometri de străzi.
„În şedinţa următoare vom trata celelalte două proiecte de străzi care compun străzile cu infrastructura totală. Aici au fost alese străzile unde în cea mai mare parte investiţiile de canalizare sunt noi. Avem zona trasee auto cu un total de 11,5 kilometri, respectiv Alexandru cel Bun, I.L. Caragiale, Forestierului, Corneliu Gavrilov, Dumitru Ivanov, Militari, Păcii şi Plugarilor. Mai avem zona de Vest cu Victoriei, Bucovinei, Delfinului, Buna Vestire, Dobrogeanu Gherea, Mihail Kogălniceanu, Libertăţii, Antenei, Eroilor, Maior Andrei-Grigore, Trandafirilor, Traian, Oiţelor, Mircea Vodă, Toamnei, Rezervorului, Podgoriilor, Cicoarei, Pelinului, Alunişului, Războieni şi CA Rosetti. În total este vorba de 10,126 kilometri”, a menţionat Ştefan Ilie.
În această perioadă, Primăria Tulcea a demarat licitaţia pentru contractarea serviciilor de proiectare şi asistenţă tehnică pentru realizarea a 10 staţii de încărcare lentă şi a trei staţii de încărcare rapidă în cadrul proiectului de achiziţie a autobuzelor electrice.
„Ţinând cont că am demarat procedurile de licitaţie şi pentru proiectele cu autobuzele electrice, care presupun şi reabilitarea unor străzi printr-o cofinanţare locală destul de mare din bugetul local şi împrumutul pe care l-am aprobat în acest an, străzile Babadag şi Isaccei vor avea reparaţii pentru infrastructura rutieră. De asemenea, strada Mahmudiei, de la km 0 până în sensul giratoriu, şi strada Eternităţii, în totalitate, vor fi reabilitate atât în ceea ce priveşte infrastructura rutieră cât şi cea de trotuar aferent. Un total al numărului de kilometri pentru care avem proiecte de finanţare, iar unele sunt aprobate, este de 54 de kilometri. Licitaţiile vor fi deschise undeva la finalul acestui an, începutul anului viitor”, a precizat Ştefan Ilie.