Mii de oameni din municipiu vor beneficia de locuinţe mai bine protejate şi vor plăti mult mai puţin pentru costurile curente de întreţinere, în urma unor proiecte de reabilitare termică a blocurilor ce vor fi depuse pe fonduri europene de către Primăria Tulcea.
În această perioadă, Primăria Tulcea desfăşoară o campanie de conştientizare a importanţei obţinerii prin parteneriat a fondurilor europene pentru reparaţie şi eficientizare energetică a blocurilor, demers care a început să dea roade în rândul cetăţenilor.
Primele blocuri pentru care asociaţia de proprietari a depus cerere de intenţie la primărie în acest sens sunt cele din centrul oraşului, respectiv strada Isaccei, urmând străzile Unirii şi Babadag.
„Am început să predau blocurile de pe strada Isaccei, I1, I2 şi P1 apoi urmează cele de pe Unirii şi strada Babadag până în zona bisericii. Oamenii au început să vină să semneze că sunt de acord cu eficientizarea energetică şi depunem cererea de intenţie la primărie pentru a fi incluse în programul de reabilitare. Au venit doi proiectanţi de la Constanţa şi le-am dat câte o schiţă la fiecare tronson de apartamente. Lucrurile merg spre bine, am promis că predau toate blocurile şi aşa voi face. În total sunt 11 blocuri în zona din centru”, ne-a spus Nicolae Barbu, preşedintele Asociaţiei Nr. 6.
Odată cu reabilitarea blocurilor din zona centru, vor dispărea toate acoperişurile de pe terasa blocului făcute clandestin fără autorizaţie şi fără certificat de urbanism, subliniază preşedintele Nicolae Barbu.
După înregistrarea cererilor, Primăria Tulcea va elabora documentaţia tehnică necesară depunerii proiectelor atât pe Programul Naţional de Rezilienţă şi Redresare (PNRR), cât şi pe Programul Operaţional Regional (POR).
„După ce se primesc cererile Primăria va face studiile de fezabilitate necesare pentru reabilitarea energetică a blocurilor. Este o oportunitate bună în anii viitori pentru că vom avea finanţare pe două axe, respectiv PNRR şi Programul Operaţional Regional. Noi vrem să avem pregătite proiectele şi imediat ce se deschid liniile de finanţare le vom depune”, a precizat viceprimarul George Şinghi.
Printre tipurile de lucrări care vor fi executate în cadrul acestor proiecte se află izolarea termică a pereţilor, reparaţii ale subsolului, ale instalaţiilor, conductelor, gurilor de scurgere, faţadelor, scărilor, tavanelor, rosturilor, acoperişului, înlocuiri ale liftului, glafurilor interioare şi exterioare, etc.
Pentru blocurile aflate acum în reparaţii, proprietarii participă cu 25% şi vor plăti în rate, aproximativ 53 lei pe lună pentru o garsonieră şi 85 lei pe lună pentru un apartament cu două camere, timp de 10 ani.