Bonificaţii duble faţă de anul acesta.

  • Dacă celelalte taxe rămân similare celor de anul acesta, taxa pe habitat urmează să crească de la 147 de lei la 187 de lei.
  • Proiectul este pus în dezbatere publică până pe 19 noiembrie.

Taxa de habitat va creşte începând de anul viitor, potrivit proiectului pus în dezbatere publică privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale aplicabile anului 2022. Dacă celelalte taxe rămân similare celor de anul trecut, taxa pe habitat urmează să crească de la 147 de lei la 187 de lei.

Creşterea taxei este justificată de mărirea tarifelor la combustibil şi energie electrică.

„Se propune stabilirea cuantumului taxei de habitat de 15,58 lei/persoană/lună, respectiv 187 lei/persoană/an. În acelaşi sens, se propune stabilirea cuantumului taxei de tratare mecanico-biologică a deşeurilor biodegradabile, precum şi suspendarea acestei taxe speciale pentru anul 2022″, se arată în proiect.

Taxa de habitat este datorată numai de persoane fizice, locuitori ai municipiului Tulcea.

Taxa constituie venit cu destinaţie specială, este fundamentată pe necesitatea asigurării curăţeniei municipiului şi se utilizează în scopul asigurării colectării şi transportului rezidurilor menajere din recipienţii proprii sau închiriaţi (containere, europubele, etc.), precum şi pentru depozitarea şi neutralizarea acestora la rampa ecologică.

Bonificaţia la achitarea integrală anticipată a taxei de habitat va creşte la 10%, faţă de anul acesta, când a fost de 6%.

Tot la capitolul bonificaţii, pentru plata integrală a impozitului pe teren, clădiri şi mijloacele de transport, până la data de 31 martie 2022, se acordă o bonificaţie dublă faţă de anul acesta, respectiv de 10%, atât pentru persoanele fizice cât şi pentru cele juridice.

În ceea ce priveşte impozitul pe clădirile cu destinaţie nerezidenţială, respectiv economică, pentru anul 2022 se propune procentul de 1,1% atât la persoane fizice cât şi juridice. Până anul acesta procentul era de 1% pentru clădirile persoanelor fizice cu destinaţie nerezidenţială era de 1%.

Pentru ca aceste taxe să intre în vigoare, consilierii locali vor vota un proiect de hotărâre.

Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2022 se află în consultare publică până pe data de 19 noiembrie.

Persoanele care doresc să participe la această dezbatere pot transmite în scris propuneri, sugestii şi opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ la Registratura Primăriei sau online la adresa de e-mail a instituţiei.