În cel mult două săptămâni, certificatul verde va fi obligatoriu, la locul de muncă. Angajaţii de la stat şi privat, trebuie să demonstreze că sunt testaţi sau vaccinaţi anti-Covid, altfel ar putea fi sancţionaţi dur, până la concediere.

Va exista şi o perioadă de graţie, de două luni, în care sta-tul va acoperi contravaloarea, a 20 de teste rapide. După aceea însă, cei care nu se vaccinează, îşi vor plăti singuri testarea. Epidemiologii sunt de părere că obligativitatea ar putea stimula vaccinarea, care din păcate a scăzut drastic.

După săptămâni de analize şi discuţii, introducerea obligativităţii certificatului verde pentru muncă pare că a intrat în linie dreaptă. Luni documentul va ajunge la comisiile de specialitate.

Conform propunerilor, ar urma să fie 10 teste rapide decontate pe lună, pentru o perioada de maximum 60 de zile, în total 20 de teste antigen gratuite. Această perioada de 2 luni este considerată o perioada de acomodare a societăţii. După aceste 2 luni însă, cei care vor refuza să se testeze PCR, ori antigen pe banii lor, dar şi să se vaccineze gratuit pentru a putea merge la serviciu, ar putea fi sancţionaţi.

Sancţiunea poate merge de la un simplu avertisment până la suspendare sau chiar concediere. Parlamentarii nu au stabilit însă dacă testele vor fi gratuite atât pentru angajaţii de la stat, cât şi pentru cei de la privat.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.