Noua centură va avea aproape 10 kilometri, va funcţiona în regim de drum expres, cu 4 benzi de circulaţie şi va face legătura dintre ieşirea spre Mineri şi drumul spre Malcoci, începerea lucrărilor fiind programată pentru 2025.

Pe lângă fluidizarea traficului, noua centură poate asigura atragerea de noi investiţii, iar primarul Ştefan Ilie spune că acesta este cel mai important proiect de infrastructură a municipiului.

„Este o investiţie care va permite dezvoltarea antreprenorială, implementarea proiectelor europene şi, mai ales, creşterea numărului locurilor de muncă şi diversificarea domeniilor de activitate. Un program început de la zero, din octombrie 2020. Această nouă legătură a oraşului cu exteriorul, cu ţara, cu Europa, cu căile de transport, va dezvolta nu numai municipiul Tulcea, ci şi localităţile aferente şi întreg judeţul”, a declarat primarul Ştefan Ilie.

Potrivit datelor făcute publice de primarul municipiului, noua centură va afecta 300 de terenuri pe o suprafaţă totală de 20 ha. Terenurile sunt agricole sau neproductive, în extravilanul municipiului şi nu prezintă construcţii.

Până acum au fost realizate un număr de 64 de foraje, cu diametre între 300-600 mm şi adâncimi de 25-30 metri, într-un total forat de 1.720 m. Forajele au fost executate pe 27 de terenuri aflate în extravilan, care au fost aduse la starea iniţială după terminarea lucrărilor.

Potrivit detaliilor tehnice, noua centură porneşte din DN22, intrarea dinspre Mineri, Strada Isaccei, prin sens giratoriu; la 1,1 km se intersectează, prin nod rutier, cu drumul expres Brăila – Tulcea – Constanţa; supratraversează calea ferata CF804 la km 2,97; subtraversează DN22, ieşirea spre Constanţa din Strada Babadag, la km 3,77 şi prin nod rutier se asigură conexiunea cu drumul naţional şi municipiu; supratraversează DJ222 la km 7,08 şi prin nod rutier se conectează spre Agighiol, cu Strada Viticulturii; se racordează la sfârşit de proiect, la km 9 în DJ222C, prin sens giratoriu, pentru conexiunea cu Murighiol cu Strada Elizeului.

Studiul de fezabilitate va fi supus aprobării CNAIR în aprilie 2024, iar în august 2024 este anunţată finalizarea integrală a serviciilor de proiectare, inclusiv documentaţia de atribuire a contractului de execuţie a lucrărilor şi trimiterea spre avizare către CNAIR. Licitaţia deschisă pentru atribuirea contractului de execuţie lucrări este programată pentru finalul anului 2024, începerea lucrărilor urmând a avea loc în 2025.

 „Este foarte important de apreciat colaborarea eficientă şi profesionistă între colegii din Primăria Municipiului Tulcea, proiectanţii asocierii Eurocerad International, 3TI Progetti Italia – Ingegneria Integrata, We Project Engineering şi reprezentanţii CNAIR –  Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

Realizarea unei noi centuri ocolitoare pentru municipiul Tulcea a devenit certitudine prin parteneriatul încheiat în data de 19 noiembrie 2021 între Primăria Tulcea şi Compania Naţională a Infrastructurii Rutiere, ca urmare a unei hotărâri de Consiliu Local din 15 octombrie şi a HCA CNAIR din 9 noiembrie, primind finanţare pentru studii, proiectare şi obţinerea autorizaţiei de construire.