Primăria municipiului Tulcea are nevoie de peste 50 de milioane de lei pentru a asigura energia termică în cursul iernii 2023-2024 şi a înaintat Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) o situaţie pe acest subiect care, alături de cea din alte 36 de municipii, va fi înaintată Guvernului României, în speranţa alocării sumelor din fondul de rezervă.

Pentru a asigura furnizarea energiei termice populaţiei racordate la sistemul centralizat, societatea Energoterm SA are nevoie de circa 50,5 milioane de lei, din care 19,5 milioane de lei reprezintă suma necesară pentru căldura furnizată în primele luni ale anului următor.

„Populaţia nu are motive să se îngrijoreze din cauza agentului termic. Suntem în curs de achiziţie a serviciului de furnizare a gazului, iar în buget avem prevăzută suma necesară pentru subvenţia la energia termică pentru anotimpul rece”, a precizat Ştefan Ilie.

Furnizarea apei calde la blocurile din municipiu a fost sistată încă din data de 21 iulie din cauza debitelor înregistrate la furnizorul de gaz, va fi reluată după plata parţială a debitelor. În acest timp se încearcă găsirea unor soluţii pentru ca doar restanţierii să rămână fără apă, nu şi cei care îşi plătesc la timp facturile.

„Încercăm să modificăm legislaţia în aşa fel încât să putem executa persoana respectivă şi nu asociaţia de proprietari, pentru că asociaţia nu are patrimoniu. La momentul actual, societatea noastră are o datorie de 4.000.500 lei la furnizorul de gaz metan care a sistat furnizarea cu gaz, acum, afectând centralele termice care produc apă caldă pe timpul verii”, a precizat primarul municipiului.

Problemele financiare ale Energoterm au fost generate şi de faptul că a plătit 2 milioane de euro, suma aferentă certificatelor verzi, însă datorită investiţiilor în noile cazane pentru producerea agentului termic nu se mai impune plata acestor certificate.

„Energoterm se confruntă cu dificultăţi financiare, din cauză că a plătit 2 milioane de euro, suma aferentă certificatelor verzi. A fost pentru ultima oară când a plătit-o, deoarece noile investiţii în cazanele pentru producerea agentului termic, nu mai impun plata acestor certificate, fiind ecologice. Sperăm ca Guvernul să ne aloce sumele necesare pentru agentul termic din această iarnă”, a mai spus primarul Ştefan Ilie.

Potrivit edilului, şi în alte 36 de municipii din ţară furnizarea apei calde a fost sistată, situaţia sumelor de care au nevoie autorităţile locale fiind centralizată de AMR pentru a o transmite Executivului în vederea sprijinirii populaţiei din Fondul de rezervă al Guvernului.

Salarii întârziate pentru angajaţii societăţii Energoterm SA

Angajaţii societăţii Energoterm SA nu şi-au primit lichidările pentru luna iulie de patru zile, din cauză că societatea, aflată în subordinea Primăriei, nu are fonduri pentru plata integrală a acestora, a declarat, pentru Agerpres, directorul societăţii, Ionel Zamfir.

Neplata salariilor vine în contextul în care societatea are de recuperat de la clienţi 5,3 milioane de lei, iar din cauza debitelor înregistrate către distribuitorii de gaze naturale şi energie electrică nu mai furnizează apă caldă de aproximativ trei săptămâni.

„Deşi nu consumăm decât o cantitate infimă, pentru că am dat drumul la apa caldă în bazin, datoria creşte, fiindcă în fiecare zi se acumulează penalităţi şi va trebui să le achităm. Suntem datori să achităm şi cheltuielile aferente branşării şi debranşării (de la gaze naturale – n.r.). În această situaţie şi salariile aferente lunii iulie, care ar fi trebuit lichidate acum, sunt amânate până la data la care vom avea posibilitatea să le achităm”, a spus Ionel Zamfir.

Cei 98 de angajaţi ai societăţii ar fi trebuit să primească lichidarea pentru luna iulie pe data de 6 august.

„Din cauză că nu avem fonduri suficiente pentru plata tuturor drepturilor, am considerat că mai bine plătim pe toată lumea decât să plătim parţial sau proporţional. Avem speranţe că problema se va rezolva”, a mai spus Zamfir.

Societatea Energoterm SA înregistrează debite de circa 3,5 milioane de lei către furnizorul de gaze naturale care, pe data de 21 iulie, a decis debranşarea de la reţea a consumatorului.

„Regretăm foarte mult situaţia în care au fost puşi consumatorii bine intenţionaţi care au plătit. O să intervenim cu alte date în relaţia furnizor-consumator, consumatorul fiind noi, astfel încât bun-platnicii să nu mai sufere. Noi trebuie să filtrăm acum absolut toate legile care privesc toate aspectele sociale şi comerciale şi să le aplicăm. E o problemă pe care trebuie să o rezolvăm”, a menţionat directorul societăţii Energoterm SA.

Potrivit acestuia, societatea Energoterm SA înregistrează debite în valoare totală de aproximativ 550.000 de lei la cei doi distribuitori de energie electrică.