Şi anul acesta apicultorii aşteaptă ajutorul minimis pentru a mai recupera din pierderi. Crescătorii de albine din România se plâng că au rămas cu mari cantităţi de miere nevândută. Ei spun că piaţa mierii este blocată din cauza conflictului din Ucraina şi de intrarea pe piaţă a unor cantităţi mari de miere neconformă. În lipsa veniturilor, mulţi apicultori ar putea renunţa la afacere.

Situaţia este la fel de gravă şi la Tulcea, spune vicepreşedintele Asociaţiei  Crescătorilor de Albine (ACA), Cristian Livinschi.

„Am solicitat la Direcţia Agricolă şi la Prefectură, ca în fiecare an. Acest ajutor de minimis s-a promis de anul trecut. Ajutorul primit anii trecuţi a fost foarte util. Gândiţi-vă că noi acum, începând din luna lui august şi până în decembrie, trebuie să stimulăm, să hrănim familia de albine din cauza schimbărilor climatice. Un ajutor de minimis ar fi o mană cerească, pentru că noi nu primim subvenţiile la fel ca ceilalţi, la oi, pământ etc., ei primesc subvenţia pe hectar, pe cap de animal, fără să justifice, în schimb, noi trebuie să ne cumpărăm în acest plan naţional apicol”, ne-a spus apicultorul..

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.