* Viceprimarul George Şinghi: „Avem 126 noi străzi care în anul 2007 nu erau reglementate într-una din zone şi de aceea este nevoie de această hotărâre de Consiliu Local”.
Un proiect privind revizuirea zonelor fiscale a teritoriului municipiului de află în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Tulcea până la data de 26 noiembrie, fiind propusă stabilirea a patru zone fiscale, respectiv A, B, C şi D.
Din anul 2007, anul ultimei zonări fiscale a municipiului Tulcea, şi până în prezent, în urma programelor de dezvoltare urbană a municipiului, situaţia nu mai corespunde realităţii faptice, se arată în proiect.
„În această perioadă s-au înfiinţat străzi noi şi s-au redenumit altele, fiind necesară revizuirea zonării fiscale a teritoriului municipiului Tulcea”, ne-a declarat viceprimarul George Şinghi, iniţiatorul proiectului.
Sigur că rezonarea fiscală va duce, în unele cazuri, la majorări de impozite. Astfel, unele străzi, ca 1848, 24 Ianuarie, 9 Mai, 14 Noiembrie, Armeană, C.A. Rosetti, Carpaţi, Călugăreni şi Cezar, vor trece în zone de impozitare superioare. Alte străzi vor fi incluse într-o zonă inferioară, parţial sau integral, iar locuitorii de aici vor plăti impozite mai mici.
În total, locuitorii de pe 392 de străzi ale municipiului urmează să treacă în altă clasă de impozitare începând cu anul 2022.
„Avem 126 noi străzi care în anul 2007 nu erau reglementate într-una din zone şi de aceea este nevoie de această hotărâre de Consiliu Local. Ca zonare, erau asociate cu cea mai apropiată stradă. Toată procedura s-a reevaluat de la zero şi pe alte criterii faţă de anul 2007. De atunci au mai avut loc schimbări de infrastructură, Planuri Urbanistice Zonale. În prezent în zona A avem 108 străzi, în zona B avem 181, în zona C avem 97 şi în zona D un număr de 20 de străzi. În anul 2007 în zona A erau 23 de străzi, în zona B 119 străzi, în zona C 109 străzi, iar în zona D un număr de 29. În prezent un număr de 57 de străzi au trecut din zona B în zona A. Printre acestea se află strada 1848, 24 Ianuarie, 9 Mai, 14 Noiembrie, Armeană, C.A. Rosetti, Carpaţi, Călugăreni, Cezar”, a explicat viceprimarul George Şinghi.
Conform proiectului privind taxele şi impozitele, taxa pentru terenuri şi construcţii în zona A este de 34 de lei pe hectar, de 31 de lei pe hectar pentru zona B, de 29 de lei pe hectar pentru zona C şi de 25 de lei pe hectar pentru zona D.