Un model de autobuz electric al companiei Anadolu Automobil a fost adus, ieri, în teste la Tulcea. Viceprimarul George Şinghi, directorul Societăţii de Transport Public, Dan Bălan, alături de reprezentanţii companiei producătoare au călătorit cu acest autobuz prin oraş.

Modelul prezentat de Ildis Selim Ali reprezentantul de  vânzări al companiei are o capacitate de 89 de călători.

„Este un model Karsan de 12 metri full electric. Configuraţia cu care am venit este de un pachet de baterii de 450 de kw, capacitatea călătorilor este de 89, un număr de 27 fiind pe scaune. Acestea sunt cu podea joasă pentru a facilita accesul persoanelor cu mobilitate redusă, având numeroase funcţii. Pentru persoanele cu dizabilităţi avem rampă manuală şi electrică. Are o autonomie de circa 450 km şi am fost în toată ţara cu el unde am încărcat la diferiţi transportatori. Bateria se încarcă în circa 6 ore, fiind varianta lentă. Încărcarea rapidă se poate face atât prin cablu cât şi prin pantograf de 150 kw pe oră. Am venit cu cel mai mare pachet de baterii care se ridică la circa 500.000 de euro. Consumul este undeva între 0,60-0,80 kw pe kilometru. Diferă foarte mult în funcţie de comportamentul şoferului, dacă foloseşte frâna recuperativă în mers, dacă are capacitate maximă de călători, etc.”, a declarat Ildis Selim Ali.

În prezent parcul auto al STP Tulcea numără 13 autobuze BMC şi 9 ISUZU de 10 metri, dar şi încă două de 12 metri.

„Societatea are nevoie de autobuze pentru că în transportul urban durata de funcţionare a unor autobuze este de maxim 8 ani iar ale noastre sunt vechi raportat la durată. De autobuze electrice avem nevoie pentru că folosesc combustibil nepoluant şi vom reduce consumul undeva la o treime. Noi avem nevoie de autobuze de 10 metri şi avem ne-voie de un parc auto nou care să genereze costuri mici”, a precizat directorul STP Tulcea, Dan Bălan.

Viceprimarul George Şinghi a menţionat faptul că anul acesta va fi lansată licitaţia pentru achiziţionarea de autobuze electrice.

„Ne pregătim să lansăm caietul de sarcini pentru achiziţia celor 20 de autobuze. Proiectul are două componente, respectiv partea de infrastructură care presupune reabilitarea a patru artere, depoul, staţii de încărcare. Licitaţia pentru achiziţionarea de autobuze electrice va fi lansată anul acesta. Ei sunt primii care au venit cu un autobuz aici la noi. Sunt sume foarte mari care s-au vehiculat. Va fi o licitaţie deschisă şi îi  invităm să vină cu o oferta competitivă”, a spus George Şinghi.

Primăria Tulcea va achiziţiona 20 de autobuze electrice prin proiectul „Modernizarea parcului auto de transport călători din municipiul Tulcea”, prin achiziţionarea de vehicule nepoluante pentru transportul public, POR- 2020/3/3/2, în valoare de 98.217.383,15 lei cu TVA. Proiectul a fost depus prin intermediul Instrumentului Financiar ITI Delta Dunării.