Lucrările de consolidare ale blocurilor I 3 şi I 4 din municipiul Tulcea vor fi recepţionate joi, atunci când proprietarii vor semna la primărie actele adiţionale prin care îşi vor intra în drepturi.

„Joi, 16 decembrie, după 11 ani pierduţi, va avea loc recepţia lucrărilor, care rezolvă o problemă încă de neînţeles, dar care pune în legalitate şi în drepturi fiecare proprietar din cele două blocuri. După recepţie, proprietarii vor fi invitaţi la primărie pentru semnarea actelor adiţionale, prin care vor intra în normalitate. Şi acesta este tot un proiect moştenit!”, a declarat primarul Ştefan Ilie.

Edilul a amintit faptul că din 2010, din diferite motive, lucrările nu s-au mai recepţionat.

„Un faliment şi un paratrăsnet nemontat erau principalele motive invocate de către autorităţi locatarilor, care rămânând cu contractele blocate în cărţile funciare, nu mai puteau beneficia de avantajele proprietăţii: nu puteau vinde, nu puteau gaja pentru un împrumut, nu puteau beneficia de valoarea imobilelor deţinute. În fapt, era doar lipsa neruşinată de interes pentru a rezolva o problemă edilitară. După 11 ani nu a fost deloc uşor şi a trebuit să săpăm adânc, să alocăm mult timp de lucru şi resurse pentru găsirea celor mai corecte soluţii, să discutăm cu locatarii, revoltaţi pe bună dreptate, însă am reuşit”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

Blocurile I3 şi I4 au fost construite în 1962, fiecare având câte 30 de apartamente, distribuite pe o arie de 2.905 metri pătraţi. Locatarii au făcut scrisori oficiale către diferite instituţii naţionale şi internaţionale pentru ca programul privind reabilitarea clădirilor cu risc seismic ridicat să fie pus în aplicare.

Proiectul de consolidare a singurelor blocuri cu risc seismic crescut din municipiu a fost pus în practică în 2010 la 21 de ani de la creionarea acestuia. La acea vreme a fost identificat un prim proiect făcut la mână, cu rigla, în anul 1989. Partea de prezentare era scrisă la maşină.

După lungi discuţii şi scandaluri legate de locurile în care vor sta tulcenii din cele două blocuri, familiile au acceptat să părăsească locuinţele şi să demareze lucrările de reabilitare.