Până la 31 martie anul viitor, toţi cetăţenii tulceni persoane fizice trebuie să justifice prezenţa locuitorilor din fiecare gospodărie, potrivit proiectului de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2022 ce a fost votat în şedinţa de joi de consilierii locali.
„Toţi cetăţenii persoane fizice trebuie să depună până la data de 31 martie 2022 au obligaţia de a depune declaraţii privind stabilirea taxei de habitat. Stabilirea taxei de habitat se va face sub rezerva verificării de către organul fiscal local a situaţiei centralizate privind numărul de persoane care figurează cu domiciliul în municipiul Tulcea la data de 1 ianuarie, transmisă de Biroul Judeţean de Administrare a Bazelor de Date Tulcea”, a precizat Daniela Grădinaru, directoarea Direcţiei Economice.
Potrivit proiectului, în cazul în care nu se depune declaraţia fiscală începând cu 1 aprilie 2022 organul fiscal va proceda la stabilirea din oficiu obligaţiei fiscale prin estimare la nivelul numărului de persoane care sunt înregistrate în baza de date a Biroului Judeţean de Administrare a Bazelor de Date Tulcea.
Ulterior impunerii din oficiu, contribuabilii pot solicita recalcularea taxei de habitat prin înregistrarea corectă a numărului de persoane care au domiciliu sau viză de reşedinţă cu documente justificative depuse la organul fiscal.
De altfel, creşterea taxei de habitat cu 40 de lei, de la 147 la 187 de lei, este cuprinsă în proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2022.
„Bonificaţia pentru taxa de habitat va fi de 10%. La o taxă de habitat datorată de un contribuabil la 187 de lei, dacă se încadrează cu plata până la 31 martie 2022 va plăti 169 de lei. Această sumă reiese deoarece rotunjire conform codului fiscal se fac în minus, adică în favoarea organului fiscal”, a explicat Daniela Grădinaru.
Nici anul viitor contribuabilii nu vor plăti taxa de tratare mecano-biologică a deşeurilor, după ce în anul 2020 autorităţile au colectat de la populaţie 1.200.666 lei, dar activitatea nu s-a desfăşurat.
Numărul persoanelor înregistrate în evidenţa organului fiscal la taxa de habitat a scăzut de la 57.958 persoane înregistrate în luna octombrie 2020, la 57.400 persoane, înregistrate la data de 16 septembrie anul acesta.
La capitolul bonificaţii, pentru plata integrală a impozitului pe teren, clădiri şi mijloacele de transport, până la data de 31 martie 2022, se acordă o bonificaţie dublă faţă de anul acesta, respectiv de 10%, atât pentru persoanele fizice cât şi pentru cele juridice.
În ceea ce priveşte impozitul pe clădirile cu destinaţie nerezidenţială, respectiv economică, pentru anul 2022 procentul va fi de 1,1% atât la persoane fizice cât şi juridice. Până anul acesta procentul era de 1% pentru clădirile persoanelor fizice cu destinaţie nerezidenţială era de 1%.