Preţul de pornire este de 150 lei pe an

* Nu vor mai fi permise blocatoarele, iar locul de parcare va fi rezervat doar între orele 16.30-08.00

Consilierii locali vor vota luna aceasta regulamentul de atribuire a locurilor de parcare din municipiul Tulcea.  Documentul stabileşte modul în care va fi organizat şi va funcţiona acest sistem pentru parcările de reşedinţă şi cele publice din oraş.

Potrivit regulamentului, tariful de bază al abonamentului pentru utilizarea unui loc de parcare în parcările de reşedinţă va fi în cuantum de 150 lei pe an.

„Regulamentul a fost în dezbatere publică, a fost un feedback din exterior, dar între timp am venit şi noi, cei din executiv, cu mici îmbunătăţiri şi clarificări. Până la sfârşitul acestui an vom intra cu regulamentul spre aprobarea Consiliului Local. Noi am inventariat, măsurat şi verificat toate locurile de parcare rezidenţiale şi publice din oraş. Acestea au fost transpuse într-o platformă online la care se lucrează. Prin noul regulament alocarea de parcări către cetăţeni va fi luată de la zero. Noua alocare se va face prin platforma online pe care fiecare cetăţean o va putea accesa de acasă, sau la ghişeele Primăriei. Ei vor solicita locul de parcare dorit după ce vor intra pe hartă şi îl vor selecta. În cazul celor rezidenţiale vor fi cu loc rezervat între orele 16.30-8.00. Acestea vor fi pe baza unui abonament anual care este stabilită prin regulament la 150 de lei pe an”, ne-a declarat viceprimarul George Şinghi.

În cazul în care numărul de solicitări depăşeşte numărul de locuri amenajate în parcarea de domiciliu sau reşedinţă ori atunci când unul sau mai multe locuri sunt solicitate expres de mai mulţi locatari, atribuirea se va face prin licitaţie publică, iar preţul de pornire este tariful de bază stabilit prin hotărâre a Consiliului Local.

„În ceea ce priveşte alocarea am adus o inovaţie şi vrem să asigurăm o totală imparţialitate. Dacă este un singur aplicant pe un loc de parcare i se va aloca acelui doritor. În cazul în care pe un loc de parcare aplică doi sau mai mulţi cetăţeni vor intra într-o procedură de licitaţie, astfel încât fiecare să liciteze o sumă. Fiecare va completa un formular online în care va introduce datele şi suma licitată, sesiunea va fi pe o săptămână sau două. La 1 februarie vom fi gata cu platforma, iar până la 1 martie vrem să lansăm deja primele licitaţii. Pe timp de zi acestea vor fi disponibile oricărui cetăţean şi nu vor mai fi permise acele blocatoare deoarece cei care îl vor contracta vor avea drept asupra lui doar în intervalul orar menţionat. Dacă locul este liber în afara acestor ore se poate parca gratuit”, a precizat viceprimarul George Şinghi.

Atribuirea unui loc de parcare se va face numai după amenajarea, semnalizarea pe verticală şi orizontală şi numerotarea acestora de către administratorul parcării de reşedinţă.

Alocarea se va face pe zone, în etape, pentru fiecare zonă în parte fiind anunţate perioade diferite de desfăşurare.

Vor putea beneficia contra cost de un loc de parcare rezidenţial persoanele fizice care prezintă documentul de identitate, certificat de înmatriculare sau autorizaţie provizorie de circulaţie, dovada deţinerii poliţei de asigurare RCA şi ITP valabil, document privind dreptul de folosinţă, certificat de încadrare în grupă de handicap, dacă este cazul, contract de vânzare-cumpărare, închiriere sau comodat.

Anual, abonamentele atribuite se vizează, după achitarea tarifului de bază pentru utilizarea locului de parcare în parcarea de reşedinţă, respectiv suma rezultată în urma procedurii de atribuire prin licitaţie.

Plata abonamentului se va face anual din momentul valabilităţii abonamentului în aplicaţia online sau la casieria Serviciului Impozite şi Taxe Tulcea. Pentru primul an plata se va face în termen de 5 zile calendaristice de la data atribuirii locului de parcare.

În ceea ce priveşte parcările publice, Primăria Tulcea lucrează la implementarea unei aplicaţii  mobile prin care cetăţenii vor putea plăti tarife orare sau abonamente anuale.

„Parcările publice vor fi cu plată orară sau pe abonamente anuale, pe timp de noapte sau de zi,  fără loc rezervat. Şi aici suntem în curs de implementare a unei aplicaţii mobile, iar acestea se vor putea plăti cu cardul sau prin SMS direct din aplicaţie, dar şi prin automatele de plată. În cursul acestui an vom aduce şi alte automate de plată cu numerar, mai performante şi mai bune pentru zonele centrale”, a spus viceprimarul George Şinghi.

Tarifele parcărilor publice diferă de la o zonă la alta şi se pot plăti pe oră sau abonamente săptămânale, lunare, trimestriale sau anuale.