1290 lei pentru un apartament de 40 mp

Cetăţenii tulceni care sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire, în această iarnă ar putea plăti aproape dublu pentru apă caldă şi căldură, dacă primăria şi Guvernul nu intervin prin ajutoare şi subvenţii. Concret, din cauza creşterii preţului la gaze, preţul gigacaloriei va creşte cu 50-60%.

La Tulcea, factura la încălzire ar urma să crească la 1.290 de lei, faţă de 637 de lei anul trecut pe lună, pentru un apartament de 40 mp, a anunţat ieri în plenul Consiliului Local, primarul Ştefan Ilie. Preţul nu este cel final, urmând ca Primăria Tulcea să acorde o subvenţie.

Problema este că autoritatea locală nu dispune decât de 5 milioane de lei, din bugetul local, aşteptând încă 38 milioane de lei de la Guvern.

Preţul pe care îl vor plăti cetăţenii la gigacalorie se va stabili exact după ce ANRE va aviza pentru fiecare oraş preţul de producere, iar acesta va fi aprobat în Consiliul Local.

„Lucrurile s-au schimbat drastic în acest an. Pentru sezonul rece actual, 2021-2022, în urma creşterii preţurilor la gaze, energie şi certificate de emisie cu efect de seră, costul unei gigacalorii produsă de Energoterm a fost estimată la 1.076 de lei, faţă de 531 lei din iarna trecută. Acest cost nu a fost încă avizat de ANRE. Costurile reale cu încălzirea aceluiaşi apartament de 40 mp se vor ridica la 1.290 de lei faţă de 637 de lei de anul trecut. O familie a plătit 318 lei, pentru că 319 lei, adică jumătate, a fost asigurat din bugetul local şi de stat”, a declarat primarul Ştefan Ilie.

Pentru o factură suportabilă, suma totală prin care ar trebui subvenţionat Energoterm este de 43 de milioane de lei.

„Primăria a alocat 5 milioane de lei din bugetul local şi a solicitat obţinerea unei subvenţii de data asta mai mari de 38 de milioane de lei de la bugetul de stat. Suma totală prin care ar trebui subvenţionat Energoterm este de 43 de milioane, calculat la nivel de suportabilitate al locuitorilor, adică Primăria să subvenţioneze undeva la 65%. Factura pentru un apartament de 40 mp ar creşte la 452 de lei, de la 318 lei. Suma de 452 lei este calculul maxim de suportabilitate calculat pentru municipiul Tulcea, asta în condiţiile în care am avea în total 43 de milioane de lei pentru Energoterm”, a precizat Ştefan Ilie.

În prezent nu sunt sincope în ceea ce priveşte furnizarea energiei termice.

„În luna octombrie Energoterm a deschis furnizarea căldurii către cetăţeni, chiar dacă la început am avut anumite sincope şi nu s-a funcţionat 1-2 zile din cauza unor avarii, acesta funcţionează, spre deosebire de alte municipii unde nu s-a dat drumul încă la căldură. Pentru luna octombrie funcţionăm la preţul de anul trecut, când am achiziţionat preţul gigacaloriei la 531 de lei”, a spus Ştefan Ilie.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.