Circa 100 de angajaţi ai combinatului Alum Tulcea, alături de membri ai  Sindicatului liber al navaliştilor şi cei ai Cartel Alfa Filiala Constanţa, au protestat ieri, timp de două ore, în faţa Prefecturii judeţului, pentru a trage un semnal de alarmă către Guvern faţă de preţul crescut al energiei electrice pe piaţa din România.

Aceştia au strigat sloganuri precum „Jos Guvernul!”, „Jos prim ministrul!”, „Demisia ministrului Energiei” şi „Solidaritate”. De asemenea, au suflat în vuvuzele şi au redat în boxe o mică parte din melodia „Mama lor”, interpretată de artistul Victor Socaciu.

Liderul Sindicatului Alum Tulcea, Andrian Darie, spune că societatea a început să reducă capacităţile de producţie până la 60%, iar oamenii vor pierde venituri precum sporul de ture de 20% şi orele de noapte lucrate.

„Au venit colegi de la Filiala Constanţa Cartel Alfa, co-legii care sunt afiliaţi la Tulcea, cei de la Şantierul Naval şi Alum. Am ieşit să protestăm împotriva creşterilor exagerate din ultima perioadă la energie şi gaze, care ne duc în imposibilitatea de a mai funcţiona ca şi întreprinderi. Vorbesc de tot ceea ce înseamnă industrie în România. Preţurile sunt exagerate e puţin spus, este jaf la drumul mare! Noi în momentul de faţă am început să reducem capacităţile de producţie până la 60%. Am scos oameni de pe tura de noapte. Bineînţeles că oamenii vor pierde din venituri, respectiv sporul de ture de 20% plus orele de noapte lucrate. I-am trecut pe program de zi unde suntem pe reparaţii. Încercăm să îi mai păstrăm în ideea că poate totuşi Guvernul se va gândi şi ne va oferi posibilitatea să facem nişte contracte pe energie şi gaze naturale cu preţuri plafonate. Acum au legiferat cumva că putem cumpăra până la 40% din energia produsă de România direct de la producători, dar energia pe anul 2022 şi 2023 deja este vândută. Nu există energie pe piaţă decât cumpărată de la bulgari, unguri, la preţuri foarte mari pentru că producând puţină energie preţurile au sărit în sus. Am pregătit o adresă către domnul prefect, adresă pe care am înaintat-o şi prim ministrului”, ne-a declarat Andrian Darie.

Unul dintre membrii Sindicatului Alum Tulcea prezent la protest spune că în locul de muncă îi este pus în pericol.

„Locul de muncă ne este pus în pericol. Noile preţuri sunt enorme, la muncă nu mai avem de muncă şi atunci ce mai facem? Lucrez aici de 12 ani, iar acum, la peste 60 de ani, cine mă mai primeşte să muncesc? Rămânem pe drumuri”, ne-a spus George Georgescu, lucrător al Alum Tulcea.

Membrii Sindicatului liber al navaliştilor au venit să îi sus-ţină pe angajaţii Alum, în contextul în care majorarea preţurilor la energie şi gaze afectează pe toată lumea.

„Noi suntem de la Sindicatul liber al navaliştilor şi pro-testăm împotriva facturilor nesimţite la gaze şi energie. Am venit să îi susţinem pe colegii noştri de la Alum, deoarece aceste preţuri ne afectează şi pe noi la facturile de acasă. Am ajuns să muncim şi când luăm banii să mergem să plătim numai facturi şi nu ne mai rămân bani de nimic”, a precizat Costel Apostol, membru al Sindicatului liber al navaliştilor.

O delegaţie a sindicaliştilor s-a întâlnit ieri cu prefectul Nicolae Topoleanu, căruia i-a fost înmânată o adresă similară cu cea trimisă prim-ministrului.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.