Fondurile alocate proiectului de modernizare şi extindere a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Tulcea vor fi suplimentate cu aproape 15 milioane de euro, după ce documentaţia a fost corelată cu cerinţele pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu şi creşterea preţurilor la materialele de construcţii. Suma acoperă ajustările de preţ, dar şi conformarea la cerinţele ISU Tulcea.

Actualizarea devizului general şi a indicatorilor tehnico-economici pentru proiectul de „Reabilitare, modernizare şi extindere Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea” a fost aprobată de consilierii judeţeni în şedinţa de luna trecută.

În timpul şedinţei, proiectantul a prezentat soluţiile de lucrări propuse, dar şi motivul pentru care a fost necesară actualizarea documentaţiei tehnice. Astfel, pentru întocmirea documentaţiei tehnice de proiectare, proiectantul a corelat cerinţele prevăzute în „Normativul de siguranţă la foc a construcţiilor P118-99″ pentru obţinerea avizului ISU, cu documentaţia emisă la faza Studiu de Fezabilitate.

Proiectul prevede acum o pasarelă de legătură între corpul existent A şi corpul nou propus C, o conformare a corpului A şi C la cerinţele ISU, dar şi conformarea reţelelor şi instalaţiilor, în vederea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, după finalizarea lucrărilor.

„În momentul în care se lucra SF s-a întâmplat tragedia de Colectiv în urma căreia s-au impus anumite condiţii ISU. Astfel, a trebuit să refacem proiectul şi s-a modificat automat valoarea. SJU Tulcea este singurul din ţară care a beneficiat de finanţare pe fonduri europene şi a fost inclus în strategia ITI după multe lupte şi discuţii. Spitalele din România sunt tipizate de pe vremea de înainte de 1989, atunci când nu aveau scări şi erau alte normative care trebuiau respectate în zona ISU. Este foarte greu şi costisitor. Această nouă valoare nu este doar din cauza scărilor de evacuare, ci şi din cauza creşterii preţurilor pe piaţa construcţiilor. Explozia preţurilor la materiale şi manoperă a dus la o creştere automată a devizului. Noi am avut o condiţionalitate destul de grea, deoarece Comisia Europeană ne-a impus să nu depăşim valoarea de 50 de milioane de euro. Pentru că ne încadram în proiecte majore acest lucru presupunea avizarea Comisiei Europene. Noi am încercat să ne ducem la limită strângând foarte mult preţurile ca să ne încadrăm până în 45 de milioane de euro. De aceea, nu au venit foarte mulţi la licitaţie deoarece preţurile erau unele care îi puneau în genunchi”, ne-a declarat preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.

Preşedintele spune că la finalul proiectului, SJU Tulcea va fi printre spitalele de top din România la nivelul unităţilor medicale judeţene.

„Proiectul s-a recompartimentat şi vor fi saloane de maxim 5 paturi, se modernizează în totalitate şi se va face o construcţie nouă unită prin nişte pasarele închise, cu un bloc operator cu mai multe săli de operaţie în zona centrală. Va fi printre spitalele de top din România la nivelul spitalelor judeţene. Să dea Dumnezeu să îl ducem la bun sfârşit. Este poate cel mai greu proiect al Consiliului Judeţean. Este foarte complicat, deoarece se lucrează cu bolnavi în interior şi cu obligaţia de a face actul medical. Vor fi trei ani de mare deranj, dar altfel nu vom ajunge niciodată nicăieri, dacă nu ne asumăm acest aspect. Cred că va ieşi un lucru minunat pentru sănătatea tulcenilor pentru că sunt prinse dotări extraordinare, de ultimă generaţie”, a precizat Horia Teodorescu.

Reprezentanţii constructorului au prezentat consilierilor întreg proiectul referitor la modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea, făcând referire atât la pasarela impusă conform normelor ISU, cât şi la benzile de evacuare a pacienţilor (inclusiv a celor aflaţi pe targă).

„Corpurile existente vor fi legate cu nişte pasarele de corpul nou propus. Aceste pasarele vor fi realizate din două motive: pentru a asigura circulaţia fluentă între corpurile de clădire, dar şi pentru a asigura partea de securitate la incendiu, având în vedere faptul că în corpul comun C vom avea multe case de scară de evacuare care sunt conformate şi pentru evacuarea persoanelor pe targă, un element foarte important în contextul actual. De asemenea, pe latura corpului C vom avea două case de scară deschise, care au ca scop evacuarea persoanelor”, a declarat arh. Kover Orsolya Maria.

Durata estimata de execuţie a investiţiei este de 36 de  luni.

Suma care se va adăuga la valoarea totală a investiţiei este de 60.694.732,55 lei fără T.V.A., respectiv 72.226.731,75 lei cu T.V.A.

În luna iulie a anului trecut au început lucrările de reabilitare şi extindere a Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea. Proiectul de modernizare avea un buget aproximativ de 43 de milioane de euro, finanţat din fonduri structurale.