Primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, a participat, săptămâna trecută, la Bruxelles, la întâlnirea de plen a liderilor Uniunii Europene  pentru a discuta despre principalele provocări şi priorităţi ale blocului comunitar. În calitate de membru al Comitetului Regiunilor Locale de pe lângă Parlamentul European, primarul Ştefan Ilie a insistat pe două probleme importante ale municipiului, şi anume nevoia de creştere a subvenţiei europene pentru eficientizarea energetică şi finanţarea centurii municipiului Tulcea şi a drumurilor de legătură expres.

„Am participat la două comisii, la Comisia Civică, Drepturi Cetăţeneşti şi la Comisia pentru Protecţia Mediului Înconjurător. Am discutat despre proiectele municipiului Tulcea care sunt cuprinse pe programele PNRR, de exemplu reabilitarea energetică a blocurilor, reabilitarea energetică a şcolilor, transportul verde sau pistele de biciclete. Am atras atenţia membrilor Comitetului Regiunilor că, de exemplu, în cadrul PNRR este necesară o suplimentare de resurse din partea fondurilor europene deoarece criza economică, pandemia şi, la noi în special, războiul de la graniţă au făcut ca preţurile pe metru pătrat pentru orice investiţie să crească. Atunci am solicitat ca aceste anomalii să fie îndreptate, mai ales că noi chiar avem nevoie de o infrastructură solidă pentru a putea face faţă traficului şi a celorlalte elemente sociale care se întâmplă din cauza faptului că suntem într-o zonă de graniţă. Trebuie şcoli reparate, inclusiv pentru că avem şi copii care sunt din Ucraina, şi ne trebuie drumuri consolidate. Comparativ cu studiile de trafic efectuate înaintea crizei şi războiului, când traficul era mult mai lejer şi numărul maşinilor mult mai mic, acum noi avem un trafic foarte aglomerat care provoacă poluare, strică infrastructura, şi care necesită investiţii majore”, ne-a declarat Ştefan Ilie.

Primarul municipiului atrage atenţia că în lipsa unei infrastructuri bine pusă la punct sunt afectate turismul şi economia locală.

„Investiţia majoră pentru care milităm tot timpul la Bruxelles este centura municipiului Tulcea şi drumurile de legătură expres. Fără aceste trei obiective, adică cele două drumuri, Tulcea – Brăila, Tulcea – Constanţa şi centura municipiului Tulcea, noi ne distrugem practic infrastructura. În fiecare zi, prin numărul mare de maşini care vin din Ucraina, afectăm foarte grav turismul, pentru că un turist ca să vină în Tulcea în perioada sezonului trebuie să stea la cozi interminabile pentru a intra în oraş. Perturbăm inclusiv economia locală, deoarece transportul de orice fel, de la micii producători până la cei mari, este afectat de traficul infernal. Altfel duceai înainte un transport de materiale necesare Alum-ului, un transport de la Frigorifer sau un transport de la Deltaica, şi altfel faci acum, când singura noastră cale de acces existentă, drumul european E87, este foarte aglomerat. Atunci am solicitat ca proiectul nostru pentru centura municipiului Tulcea, care se află în faza de fezabilitate şi proiect tehnic, să primească finanţare cât mai repede, după ce am obţinut autorizaţia de construire de la Uniunea Europeană”, a precizat Ştefan Ilie.

Edilul consideră că centura municipiului va crea posibilităţi de dezvoltare şi va diminua poluarea.

„Fiind o centură cu caracteristicile unui drum expres, adică patru benzi, cu două pe sens, în mod inevitabil va uşura traficul şi va crea posibilităţi de dezvoltare, va diminua poluarea şi va permite atât mediului de afaceri tulcean, tulcenilor care se deplasează cu maşina, cât şi turiştilor care vin în Tulcea  să poată parcurge şi să aibă căi de acces mult mai bune. Centura noastră are patru zone de unire cu oraşul, se uneşte o dată cu drumul european E87 care vine între Somova şi Tulcea, o dată se uneşte cu drumul european E87 care intră pe strada Babadag, al treilea avem unire cu şoseaua către Agighiol – Valea Nucarilor şi al patrulea nod este cu zona Mahmudia-Murighiol, ceea ce ar însemna pentru noi, tulcenii, şi pentru cei care ne vizitează o investiţie care să pună capăt disconfortului pe care ni l-a creat traficul intens. Am insistat pe aceste două lucruri, o dată pentru creşterea subvenţiei europene pentru eficientizarea energetică şi pentru finanţarea centurii municipiului Tulcea şi a drumurilor de legătură expres”, a explicat Ştefan Ilie.

Şi anul trecut, în iulie, Ştefan Ilie a solicitat în Parlamentul European investiţii în infrastructura pe zonele de graniţă cu Ucraina.

Primarul Ştefan Ilie a reamintit că în acest mandat a atras fonduri europene nerambursabile de 800.000.000 lei, aproape 160.000.000 de euro.