Şahista Sofia Ioana Borisov, elevă în clasa a VII-a, la Colegiul Dobrogean „Spiru Haret”, este, în prezent, dublu legitimată la Clubul Central de Şah Bucureşti şi Clubul local ACS Logic Delta. Este componentă a lotului naţional de junioare la şah, campioană şi vicecampioană împreună cu echipa la Campionatele Naţionale de Şah pe Echipe de Juniori 2021 şi 2020, şi medaliată la numeroase competiţii de şah naţionale şi internaţionale. Este singura şahistă premiată la sfârşitul anului trecut, în cadrul Galei Sportului Tulcea, pentru rezultatele obţinute în anul 2021.

– Cum ai început să joci şah? Te-a încurajat cineva să mergi pe acest drum sau a fost doar dorinţa ta?

– Primele mutări în şah le-am învăţat acasă, destul de târziu, pe la 7 ani şi tot atunci m-am înscris, dusă fiind de mama mea, la Cercul de Şah al Palatului Copiilor, unde am învăţat regulile acestui frumos sport sub supravegherea domnului Gheorghe Gheorghevici. Jucam şah cu prietenii şi cu bunicul meu ca distracţie, dar mi-am dat seama în timp că e sport serios în care concentrarea, anticiparea, strategia şi atenţia sunt esenţiale şi, dorind  să joc mai bine, m-am legitimat la Clubul ACS Logic Delta, unde am descoperit, împreună cu profesorii mei Sarighioleanu Marius şi Sarighioleanu Mariana tainele acestuia. Din această postură am participat la foarte multe concursuri locale şi în ţară, am început să-i urmăresc pe marii maeştrii români şi străini,văzându-le jocurile sau citindu-le cărţile. Rezultatele care au apărut în aceste condiţii m-au motivat şi mai mult şi m-au determinat să mă pregătesc şi mai mult, lucru care înseamnă pregătirea individuală cu profesori importanţi din România, în special pe skype, dar, mai ales, muncă constantă zilnică de minimum două ore pe zi, indiferent că-i zi lucrătoare sau perioadă de repaus. De asemenea, participarea la cât mai multe concursuri, care, din păcate, de aproximativ doi ani, sunt destul de rare şi obositoare, din cauza regulilor medicale, face parte din această pregătire.

– Te bucuri când câştigi, dar te şi enervezi când pierzi?

– Evident că mă bucur mai ales dacă adversarul meu e mai bun decât mine şi mă su-păr când pierd o partidă pe care aş fi putut să o câştig lejer. Îmi plac partidele de şah clasic, în care timpul alocat unui joc este mult mai mare decât cele de şah rapid sau şah blitz, unde pot să-mi pun în aplicare propriile strategii, dar şi să le intuiesc şi să le combat pe cele ale adversarului meu.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.