La fel ca în toată România, şi la Tulcea numărul persoanelor care se vaccinează este în scădere. Dacă în luna octombrie a anului trecut doar la un singur centru de vaccinare din municipiu se înregistrau peste 8.000 de persoane imunizate, numărul acestora a ajuns în prezent la aproximativ 1.200, arată datele făcute publice ieri de autorităţile tulcene în cadrul unei conferinţe de presă.
Reprezentantul centrului de vaccinare de la Colegiul Medicilor, Anca Viviana Donciu, medic boli infecţioase, spune că în luna octombrie a anului trecut au ales să se vaccineze 8.024 de persoane.
„Începând cu data de 18 mai 2021 şi până în prezent numărul de vaccinaţi al centrului de la Colegiul Medicilor este de 23.630. Vârful a fost mare în octombrie, 8.024 de vaccinaţi pe lună, în noiembrie 5.300, iar în decembrie a scăzut la 2.000. Acum în ianuarie avem circa 1.200 de persoane vaccinate. Reacţiile post vaccinale sunt prost înţelese. De vaccin nu se moare. Reacţii adverse sunt de când există vaccinurile, iar orice tratament are o reacţie adversă. Cea mai mare frică la noi a fost cea de ac şi am avut uşoare leşinuri ca şi reacţii”, a declarat medicul Anca Viviana Donciu.
Potrivit prefectului Nicolae Topoleanu, unul dintre factorii care au contribuit la creşterea ratei de vaccinare a fost promovarea vaccinului de către preoţi în mediul rural, demers la care nu s-au implicat toţi reprezentanţii Bisericii.
„Un factor care a dus la creşterea ratei de vaccinare a fost colaborarea în teritoriu între medicii de familie, reprezentanţii UAT-urilor, managerii instituţiilor de învăţământ şi reprezentanţii cultelor religioase. Peste tot unde a funcţionat se vede. Când părintele a spus la biserică că este bine să ne vaccinăm, a crescut numărul de persoane vaccinate foarte rapid. În mediul rural ne-a fost greu să convingem sfinţii părinţi să ne ajute să promovăm vaccinarea. Nu aş şti de ce au pornit târziu alături de noi. Celor care ne-au ajutat, le mulţumesc pe această cale, pentru că au avut un cuvânt important. Şi tichetele de masă au fost un factor bun, pentru că mai sunt şi persoane care au nevoie de un ajutor financiar”, a precizat prefectul Nicolae Topoleanu.
Ieri la sediul Prefecturii a avut loc conferinţa de lansare a Caravanei vaccinării „Oameni ca mine” şi a unui maraton de vaccinare. Tulcenii se pot vaccina în cele două corturi amenajate în Piaţa Civică din municipiu cu dozele de la Pfizer şi Jhonson, între orele 8.00-18.00. Ieri până la ora 13.00, doar 11 persoane s-au vaccinat anti-COVID-19. Caravana vaccinării va continua în judeţ, la Babadag şi Topolog, în zilele de 22 şi 23 ianuarie.
Regizorul Petre Năstase, reprezentantul organizatorilor caravanei, a prezentat mesajul campaniei „Oameni ca mine”.
„Mediul privat nu face altceva decât să se alăture autorităţilor locale şi încearcă să dea un mesaj cât mai coerent şi ştiinţific. Dacă mediul privat nu este în această perioadă alături de autorităţile locale, succesul nu cred că va fi până la capăt. Încercăm să facem lucrurile să revină la normal pentru că şi noi suntem foarte afectaţi. Avem firme şi angajaţi, iar criza economică vine peste noi. Am încercat să facem un traseu, să plecăm din Tulcea spre Galaţi, Brăila şi să mergem până la Suceava”, a spus Petre Năstase.
Primarul municipiului Ştefan Ilie s-a declarat un adept al vaccinării şi a prezentat o situaţie potrivit căreia la nivelul municipiului se înregistrează o medie de 1.000 de vaccinări pe săptămână.
„Deşi toate discuţiile despre vaccin sunt atât de controversate şi din cauza dezinformărilor care apar peste tot, totuşi ştiinţa este cea care ne-a adus astăzi în secolul XXI şi care a făcut ca media de viaţă să crească considerabil. Noi în municipiul Tulcea ne-am dorit să avem o rată de vaccinare cât mai bună şi pentru acest lucru am făcut foarte multe eforturi alături de DSP, Prefectură, Consiliul Judeţean şi alte instituţii care ne-au fost suport. Nu am reuşit să ajungem la un procent care să ne satisfacă pentru că am fost şi noi în situaţii în care rata incidenţei a crescut considerabil, dar am avut şi norocul că oamenii s-au mobilizat la timp şi nu am avut oraşul închis. La momentul actual funcţionăm la nivelul municipiului cu trei centre de vaccinare. La nivelul celor 15 medici care vaccinează în municipiu s-au strâns 3.879 de vaccinări, iar în centre în anul 2021 circa 28.660 de vaccinări. Rata vaccinării a crescut anul trecut atunci când se vorbea despre obligativitatea impunerii vaccinării, la un moment dat a început să scadă, dar am reuşit să îl păstrăm la un echilibru. De când a scăzut rata, la nivelul municipiului avem o medie de 1.000 de vaccinări pe săptămână, ceea ce zic eu că este un lucru bun. În centrele din judeţ media este de circa 500 de vaccinări pe săptămână. Sunt un adept al vaccinării şi îmi asum acest lucru, indiferent cât de mult mă afectează pe mine din punct de vedere politic ca primar. Preţuiesc mai mult sănătatea cetăţenilor decât interesul public al meu”, a transmis primarul Ştefan Ilie.
Sumele alocate de Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea în primul an de pandemie Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) pentru cheltuielile cu materiale sanitare, reactivi, materiale de curăţenie şi dezinfectanţi s-au dublat cel puţin faţă de 2019, iar în momentul de faţă autoritatea judeţeană analizează costurile celui de-al doilea an de pandemie, 2021.
Secretarul general al CJ, Cristian Mihai, a declarat ieri, în timpul conferinţei de presă, că principalele investiţii realizate de autoritatea judeţeană de la debutul pandemiei au fost modernizarea reţelei de distribuţie de oxigen medical şi dublarea capacităţii stocatorului de oxigen, investiţii în valoare de 340.000 de lei.
„S-a dublat sau chiar s-a triplat valoarea cheltuielilor. În ceea ce priveşte materialele sanitare suma a crescut de 3,5 milioane de lei, în 2019, la 8.3 milioane de lei în 2020. Nu am sumele pentru 2021, fiindcă acum se calculează. La nivelul reactivilor, cheltuielile au crescut de 3,5 milioane de lei, în 2019, la 8,65 de lei, în 2020, iar în ceea ce priveşte dezinfectanţii, cheltuielile au crescut de 600.000 de lei, în 2019, la 1,1 milioane de lei în 2020″, a afirmat secretarul general al CJ.
Cristian Mihai a mai spus că în perioada 2020-2021, SJU a primit de la CJ pentru combaterea pandemiei de COVID-19 suma de 1,4 milioane de lei pentru diferite materiale necesare, dar şi pentru amenajarea modulelor destinate izolării pacienţilor, dar şi pentru achiziţia a 20 de concentratoare de oxigen.
„Lupta cu pandemia nu se câştigă doar în spital. Dacă reuşim să nu ajungem în spital, prin conştientizarea persoanelor cu privire la prevenţie, protecţie şi la vaccinare, sperăm să nu mai ajungem în blocaj în sistemul public de sănătate”, a menţionat secretarul general al CJ, Cristian Mihai.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.