* EuroVelo 6 va trece prin cel puţin 19 comune, două oraşe şi municipiul Tulcea

Autorităţile locale şi cele judeţene au hotărât înfiinţarea unui grup de lucru dedicat dezvoltării traseelor cicloturistice – EuroVelo6, care va avea una dintre cele mai lungi rute în judeţul Tulcea.

În acest sens, Primăria Tulcea şi Consiliul Judeţean au deschis la sfârşitul săptămânii trecute paşii în cooperarea pentru implementarea EuroVelo 6 în judeţul Tulcea, într-o primă întâlnire de informare şi de stabilire a etapelor următoare care trebuie urmate.

La întâlnire a participat primarul Ştefan Ilie, viceprimarul George Şinghi, consilier superior Daniela Voicu, consilierii primarului – Roxana – Claudia Corsei, Cristian Mititelu – Răileanu, Ion Boncea, iar din partea Consiliului Judeţean vicepreşedintele Mihai Huleni şi directorul Nicu Mihai.

„Reprezentanţii ambelor instituţii au căzut de acord ca grupul de lucru să se ex-tindă cu autorităţi locale, cluburi sportive şi alte organizaţii ale judeţului, interesate în realizarea acestui important deziderat, precum şi cu organizarea unei conferinţe de nivel naţional, care să aibă loc la Tulcea în acest an”, se arată într-un comunicat al Primăriei Tulcea.

EuroVelo 6, pe teritoriul României, va avea una dintre cele mai lungi rute în judeţul Tulcea şi va trece prin cel puţin 19 comune, două oraşe şi municipiul Tulcea, cu posibilităţi de conexiune cu toate localităţile tulcene.

Pentru realizarea acestor piste de ciclism, Uniunea Europeană pune la dispoziţia autorităţilor locale importante fonduri europene, atât prin PNRR, cât şi prin programele structurale de infrastructură mare sau operaţionale.

La Conferinţa de la Timişoara din luna decembrie, dedicată ,,autostrăzilor” pentru ciclism, la care au participat şi autorităţile locale ale municipiului Tulcea, s-a semnat ,,Declaraţia EuroVelo România”, un document prin care cele mai importante entităţi implicate în dezvoltarea traseelor cicloturistice din România, au agreat ca în perioada imediat următoare să se implice în crearea unui grup de lucru la nivel naţional pentru dezvoltarea şi promovarea reţelelor EuroVelo 6 şi 13 care trec prin România, grup de lucru deschis tuturor celor interesaţi.

„Conştientizarea importanţei EuroVelo 6 pe teritoriul judeţului Tulcea este fundamentală în realizarea acestui program european, avantajele dezvoltării locale cuprinzând componente importante ale infrastructurii economice şi sociale, în turism, sport sau mediul înconjurător”, mai spun reprezentanţii Primăriei Tulcea.

EuroVelo 6 sau EV6, cunoscută şi sub nu-mele de ,,Euro-velo-ruta fluviilor” sau ,,Pista ciclabilă europeană a fluviilor”, este o rută ciclabilă de tip EuroVelo în lungime de 3.653 km care leagă Oceanul Atlantic de Marea Neagră. Este cea mai cunoscută rută ciclabilă europeană, traversând Europa de la vest la est prin nouă ţări.