Andaluzia Luca, PSD: „Vrem acordarea anumitor sume persoanelor care aniversează 50 de ani de căsătorie”

Primăria Tulcea are un buget pe anul 2022 de circa 300 milioane de lei, din care un buget  pentru investiţii de aproximativ 135 milioane de lei.

Proiectul de venituri şi cheltuieli al municipiului Tulcea pe anul în curs, aflat în perioada de dezbatere publică până pe 31 ianuarie, are o valoare totală de 300.513.000 lei, adică aproximativ 60 milioane de euro, din care suma de  135.798.000, respectiv 45,19% din buget, este alocată investiţiilor şi diferenţa de 164.715.000 lei, respectiv 54,81% din buget, fiind alocată cheltuielilor operaţionale de funcţio-nare, reabilitare străzi, întreţinere şi modernizare zone verzi.

Pe acest subiect am discutat ieri cu reprezentanţii grupurilor politice PSD şi USR din Consiliul Local.

Andaluzia Luca a nominalizat printre propunerile consilierilor PSD revenirea la proiectul prin care se acorda o sumă de bani persoanelor care aniversează 50 de ani de căsătorie şi facilităţi de transport public.

„Vrem să venim cu câteva propuneri în modificarea şi completarea bugetului. De exemplu, am vrea să revenim la hotărârea de Consiliu Local care a fost anulată de actuala putere privind acordarea anumitor sume persoanelor care aniversează 50 de ani de căsătorie. Nu era un efort pentru Primăria Tulcea, nu ştiu de ce s-a renunţat. Mai avem o propunere a colegului nostru, domnul Cezar Marin, pensionar fiind, privind facilităţile de transport pentru persoanele vârstnice, respectiv ridicarea plafonului şi micşorarea numărului de călătorii existente”, ne-a declarat consilierul local PSD, Andaluzia Luca.

Andaluzia Luca a amintit şi de proiectul privind înfiinţa-rea unei parcări etajate pe strada Isaccei în privinţa căruia şi-a exprimat speranţa că va fi prins în buget.

„Una dintre propunerile noastre a fost parcarea etajată de pe strada Isaccei din zona căii ferate, văd că domnul primar a îmbrăţişat această propunere şi probabil va fi prins  în buget. Am observat că sunt multe lucruri care nu ştiu dacă au prioritate sau sumele sunt corect alocate şi vom avea propuneri aproape pe fiecare capitol”, a precizat Andaluzia Luca.

Tatiana Haliţ, USR: „Propunem scutirea persoanelor cu dizabilităţi de la plata taxei de habitat”

Tatiana Haliţ, consilier local USR, spune că bugetul municipiului este structurat bine, dar este loc şi de mai bine.

„Bugetul este structurat bine, dar este loc şi de mai bine. Din acest motiv, eu am mai propus, ca pe lângă proiectele mari pentru oraş în domeniul infrastructurii, investiţii în societăţile Primăriei care nu merg prea bine, iluminat public, să fie strecurate şi proiecte mai micuţe destinate binelui comunităţii. Proiectele de anvergură se vor vedea în ani, dar sunt şi lucruri mici care ne-ar putea bucura o dată la câteva luni. Eu ţin la lucrurile mici care contează şi de care ne izbim tot timpul, de aceea am trimis o listă de proiecte care sper să ajungă în forma finală a bugetului”, a spus Tatiana Haliţ.

Printre propunerile de proiecte în Programul de investiţii pe 2022, care au fost trimise la Primăria Tulcea de către consilierul USR, se află realizarea unor spaţii de joacă, un Civic Hub pentru tineret prin oferirea unui spaţiu generos cu titlu gratuit de Primărie, dar şi atribuirea de denumiri noi cartierelor tulcene în armonie cu specificul local.

Lista de propuneri continuă cu măsuri pentru transport public în municipiu pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, accesibilitatea trotuarelor pentru pietoni şi cetăţeni cu dizabilităţi, grădini urbane în cartiere – regulament de folosire şi îngrijire, revitalizarea Satului Pescăresc prin promovare turistică, dansuri şi cântece nord dobrogene, gastronomie şi meşteşuguri ale etnicilor locali pe perioada verii.

„Am propus scutirea persoanelor cu dizabilităţi de la plata taxei de habitat. Mai mult decât atât, aceste persoane nu trebuie să se prezinte la ghişeele Taxe şi Impozite pentru a depune documentele necesare în acest sens. Scutirea de la plata taxei se face în baza listelor persoanelor cu dizabilităţi oferită instituţiei în baza unui protocol de colaborare de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Tulcea”, a menţionat Tatiana Haliţ.

La dezbaterea publică, care va avea loc în Sala de şedinţe a Primăriei Tulcea, sunt invitate să participe atât persoane fizice şi  juridice, organizaţii ale societăţii civile, organizaţii neguvernamentale, reprezentanţi ai instituţiilor publice interesate, etc.  Aceştia trebuie să confirme prezenţa până pe 31 ianuarie, ora 10.00 pe adresa de e-mail a Primăriei sau telefonic.

Timpul alocat prezentării verbale de propuneri este de maxim 10 minute pe participant.