Primăriile au avut timp până spre finalul anului trecut să decidă dacă rămân cu creşele în administrare sau acestea vor fi preluate de către Ministerul Educaţiei, potrivit unei hotărâri de urgenţă din luna septembrie. Dacă sunt preluate de Minister, sunt acreditate ca unităţi de învăţământ prin efectul legii, iar plata salariilor personalului didactic va fi suportat de Guvern.
Creşele din subordinea Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială (DAPS) vor rămâne în administrarea Primăriei Tulcea, acestea urmând a fi finanţate atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetul local. Două proiecte de hotărâre în acest sens au fost votate joi în şedinţa de Consiliu Local.
Este vorba de înfiinţarea Unităţii de Educaţie Timpurie, instituţie cu personalitate juridică cu sediul în cadrul DAPS Tulcea, în subordinea căreia vor funcţiona creşele. Cel de al doilea proiect prevede trecerea Unităţii de Educaţie Timpurie în subordinea DAPS Tulcea, a salariilor de bază, precum şi a Organigramei, Statului de funcţii, a Regulamentului de organizare şi funcţionare.
Primarul municipiului Ştefan Ilie a susţinut în cadrul şedinţei că anul acesta creşele vor rămâne în administrarea Primăriei, urmând ca pe viitor să se decidă dacă vor fi transferate către Inspectoratul Şcolar Judeţean.
„La noi finanţarea creşelor se va realiza din fonduri de la bugetul de stat, până acum fiind doar de la bugetul local. Costurile de întreţinere erau de circa 4,5 milioane de lei pe an. Acum vom avea fonduri de la bugetul de stat, la fel cum primesc şcolile, per capita, în completare cu fonduri de la bugetul local. Calculând suma de 15.600 de lei pe copil pe an, pentru 300 de copii vom primi circa 4,6 milioane de lei şi după caz vom completa cu fonduri de la bugetul local. Alegând această situaţie pentru anul în curs, putem verifica cum funcţionează, care este eficienţa pe o perioadă de timp şi avem opţiuni în fiecare an, putem oricând să le dăm către Inspectoratul Şcolar. Am înfiinţat o instituţie cu personalitate juridică care se află sub autoritatea DAPS care le gestionează bine. Marea majoritate a primarilor din ţară nu le-au dat la inspectorate de teama de a nu fi gestionate prost. Anul acesta la noi vor rămâne la Primărie cu aceiaşi angajaţi care sunt la DAPS”, a declarat primarul Ştefan Ilie în timpul şedinţei.
Edilul a explicat şi faptul că legislaţia actuală are mai multe lacune, iar majoritatea primăriilor din ţară nu au transferat creşele pentru că aşteaptă să vadă cum vor funcţiona în cadrul Ministerului Educaţiei.
„Printr-o ordonanţă de guvern adoptată, anul trecut creşele devin parte integrantă a sistemului naţional de învăţământ preuniversitar şi se instituie obligativitatea arondării acestora unor instituţii cu personalitate juridică în subordinea autorităţii administraţiei publice locale sau unei unităţi de la învăţământul preuniversitar de stat. Am tatonat acest mecanism în această perioadă, am luat legătura cu toţi primarii de municipii şi am verificat şi analizat cum au procedat. Din păcate, legislaţia, la momentul actual, are mai multe lacune care ţin de norme pentru implementarea întregului proces, dacă ne dorim să le dăm către Ministerul Educaţiei prin Inspectoratul Judeţean. Marea majoritate a municipiilor din ţară nu au dat aceste creşe pentru că se aşteaptă să se vadă cum vor funcţiona în cadrul sistemului de învăţământ. Cei din Hunedoara le-au transferat, dar nu au primit până acum bani pentru funcţionare şi sunt într-o situaţie în care fac memorii către Guvern. La fel şi primarul din Bacău, mi-a spus că după părerea lui este o mare păcăleală”, a precizat Ştefan Ilie.
Încă două creşe în municipiu
Numărul solicitărilor înregistrate de autorităţi pentru un loc în creşele din municipiu depăşeşte posibilitatea de soluţionare, iar Primăria Tulcea are în plan construirea a încă două creşe în municipiu.
„Avem deja în lucru cereri de finanţare pentru încă două creşe, la solicitarea cetăţenilor şi în urma analizelor realizate. Vrem să fim eligibili în continuare pentru a obţine fonduri europene pentru a mai construi cel puţin două creşe în municipiu”, a spus Ştefan Ilie.
În prezent în subordinea DAPS funcţionează patru creşe, respectiv Creşa nr. 1, Creşa nr.3, Creşa nr. 6 „Dumbrava minunată”, Creşa nr. 9 „Arabella”, dar şi Centrul de Îngrijire Supraveghere şi Educaţie Timpurie „Sibell”.