Primăria alocă 3,5 milioane de lei pentru actualizarea Planului Urbanistic General

Primăria Tulcea alocă 3,5 milioane de lei pentru actualizarea Planului Urbanistic General (PUG), realizat în sistem informatic GIS şi a Regulamentului Local de Urbanism (RLU) al municipiului. Procedura pentru atribuirea contractului de servicii  a fost lansată în  licitaţie deschisă, termenul limită de depunere a ofertelor fiind 16 februarie, ora 15:00.

Nevoia unui Plan Urbanistic General actualizat a fost adusă în discuţie de mai multe ori de primarul Ştefan Ilie, care a acuzat că Tulcea este un oraş dezvoltat haotic.

„Nu avem un inventar pus la punct, iar proprietăţile publice nu sunt cadastrate, lucru care împiedică dezvoltarea. Nu există un cadastru sistematic al întregului oraş, astfel încât să ştim câţi s-au întins într-un alt domeniu de proprietate. Folosim un Plan Urbanistic General (PUG) din anul 1996, deşi primăria a plătit unul actualizat. Nu pot cheltui pentru un alt PUG până când nu se clarifică situaţia celui care trebuia utilizat la ora asta. În ultimii ani, oraşul s-a dezvoltat doar prin Planuri Urbanistice Zonale (PUZ). Am identificat 300 de PUZ-uri care au îngrămădit oraşul, în interior, nemaiexistând spaţii verzi şi locuri de parcare suficiente. În zone îndepărtate, dezvoltatorii au vândut terenuri fără utilităţi, apoi au plecat, iar cetăţenii se adresează acum primăriei. Avem un urbanism în detrimentul dezvoltării unui oraş fericit”, spunea, anul trecut, primarul Ştefan Ilie.

În primele nouă luni ale anului trecut au fost aplicate 30 de amenzi în valoare totală de 691.500 lei, din care 29 de procese verbale pentru construcţii neautorizate şi unul pentru nerespectarea autorizaţiei de construire. Toate amenzile au fost  însoţite de obligaţia de sistare a lucrărilor.

Planul Urbanistic General este un proiect care face parte din programul de amenajare a teritoriului şi de dezvoltare a localităţilor ce compun unitatea teritorial-administrativă de bază.

Planurile Urbanistice Generale cuprind analiză, reglementări şi regulament local de urbanism pentru întreg teritoriul administrativ al unităţii de bază (suprafeţe din intravilan, cât şi din extravilan).

În acelaşi timp, PUG-ul stabileşte norme generale, pe ba-za cărora se elaborează mai apoi în detaliu, la scară mai mică, PUZ-urile şi apoi PUD-urile.