Din cauza preţului crescut al energiei electrice şi gazelor naturale pe piaţa din România, societatea Alum Tulcea funcţionează la 30% din capacitate, iar câteva zeci de muncitori vor pleca acasă, după ce s-a decis ca angajaţilor pe perioadă determinată şi pensionarilor reangajaţi să nu li se mai prelungească contractele.

Liderul Sindicatului Alum Tulcea, Andrian Darie, spune că în prezent toţi angajaţii sunt în pericol să-i piardă locurile de muncă.

„Producţia s-a redus la 30% şi producem foarte puţin, doar cât să nu se oprească. De asemenea, contractele pe perioadă determinată care au ajuns la termen nu s-au mai prelungit, respectiv noi angajaţi şi pensionari cărora le-au fost prelungite pe câte un an sau cum au avut contractul. Se face un fel de restructurare naturală, urmând ca după ce se încheie această perioadă să se treacă la şomaj tehnic, 75%. În primă fază cred că sunt câteva zeci. De asemenea, s-a redus personalul care lucrează în ture şi s-a trecut în tura de zi, iar aceştia pierd aproximativ 25% din venituri. Părerea mea este că în momentul de faţă toţi suntem în pericol, pentru că nu se poate merge la nesfârşit cu producţie mică la preţuri mari. Costurile aproape s-au dublat pe tona de produs. Cei de la Slatina au închis o hală, iar a doua e pe cale de a fi închisă”, ne-a declarat, ieri, Andrian Darie.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.