Primăria Tulcea a semnat contractul de accesare a unui grant în valoare de peste 87 de milioane de lei, o parte din această sumă fiind destinată lucrărilor de reparaţie a străzilor din oraş, a anunţat miercuri, primarul municipiului, Ştefan Ilie.

Contractul de împrumut are o valoare de 87.078.150 lei, urmând ca anul acesta să fie scoase la licitaţie pentru proiectare şi execuţie cinci proiecte mari pentru reabilitarea a 60 de kilometri de străzi.

„Am început de la zero, iar anul trecut am reuşit să facem studiile aferente acestor lucrări, care au cuprins etape de inventariere (domeniul public era în mare parte neinventariat), cadastrare (pentru domeniul public inventariat), analize ale infrastructurii de apă potabilă, menajeră, pluvială, identificarea soluţiilor pentru introducerea cablurilor în subteran şi eliminare a stâlpilor din beton (canalizaţie subterană). Toţi aceşti paşi sunt necesari pentru o reabilitare integrală şi durabilă a reţelei de străzi, fără a mai fi necesare intervenţii ulterioare la reţelele de apă, canalizare etc”, a transmis  primarul Ştefan Ilie.

Din împrumutul contractat vor fi realizate două proiecte de reabilitare a unor străzi cu o lungime totală de 22 de kilometri, în timp ce celelalte vor fi finanţate cu fonduri europene sau prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”.

„În timpul mandatului meu, nu au fost disponibile spre accesare fonduri europene. La nivelul Comisiei Europene, finanţările se acordă în timpul unor exerciţii financiare de 7 ani, ultimul exerciţiu încheindu-se în 2020. În decursul anului 2022, se vor debloca fondurile europene pentru noul exerciţiu financiar, valabil până în 2027. Am atras mai multe fonduri europene decât orice alt primar din judeţ şi o voi face în continuare şi pentru municipiul Tulcea. Pe cât de tardiv şi de lent a abordat Primăria perioadele de finanţări 2007- 2013 si 2014-2020, pe atât de mult îmi doresc să nu pierdem startul în noul exerciţiu financiar şi să aplicăm pentru orice oportunitate de finanţare în folosul dezvoltării oraşului”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

Cinci proiecte de  reabilitare străzi, în fază de licitaţie

Edilul a prezentat şi străzile aflate în fază de licitaţie în cadrul unor proiecte de reabilitare. Unul dintre proiectele care va fi finanţat din împrumut cuprinde un pachet de străzi în suprafaţă totală de 12 km, respectiv: Alexandru cel Bun, I.L. Caragiale, Forestierului, Corneliu Gavrilov, Dumitru Ivanov, Militari, Păcii – Tronson 1, Păcii – Tronson 2, Plugarilor (tronson). Din împrumut va fi finanţată şi reabilitarea unui pachet de străzi în suprafaţă totală de 10 km, pe zona Vest: Victoriei, Bucovinei, Delfinului, Buna Vestire, Dobrogeanu Gherea – Mihail Kogălniceanu, Libertăţii, Antenei, Eroilor, Maior Andrei Grigore, Trandafirilor, Traian, Oiţelor, Mircea Vodă, Toamnei, Rezervorului, Podgoriilor, Cicoarei, Pelinului, Alunişului, Războieni, C. A. Rosetti.

Cu finanţare europeană se va realiza reabilitarea străzilor Babadag, Isaccei, Eternităţii şi Mahmudiei, pe un total de 7 km.

Prin Programul Naţional de Investiţii ,,Anghel Saligny” se va face reabilitarea unui pachet de străzi pe o suprafaţă de 16 km: 9 Mai, Silvestru, Pictor Al Ciucurencu, Pescarilor, Şcoalei, Prudenţei, Dianei, Malcoci, Salcâmilor, Zimbrului, Agricultori, Elena Doamna, Călugăreni, Rozmarin, Aleea Mugurel, Aleea Păunului, Miron Costin, Aleea Miron Costin, Allea Războieni, Gazelei, Energiei, Horia, Cloşca, Crişan, Câmpului, Aleea Cristina, Aleea Meduzei, Pinului, Chiparosului, Socului, Al. Sulfinei, Viticulturii, Mahmudiei (tronson), Vărărie Baltă, Taberei, Rogozului, Racului.

Tot pe Programul Naţional de Investiţii este prinsă reabilitarea a 8 km de străzi din zona Est: 24 Ianuarie, Cuza Vodă, Armeană, Concordiei – Tr. 1, Str. Concordiei – Tr. 2, Gloriei, Avram Iancu, Str. Sălciilor, Mihai Viteazu tr 1, Mihai Viteazu Tr 2, Rahovei, Traian Vuia, Nicolae Bălcescu, Str. George Georgescu, Plugarilor (tronson), Primăverii, Str. Prislav.