Anul viitor vor începe lucrările de extindere a reţelei de gaz metan în zonele de case, proiectul fiind considerat de primarul Ştefan Ilie una dintre principalele realizări ale administraţiei locale în acest an, alături de proiectele pentru care a obţinut finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi Anghel Saligny.

„Principalele realizări ale acestui an sunt semnarea contractelor pentru trei investiţii importante pentru municipiu. Extinderea gazului metan în restul oraşului, cu precădere în zonele de case unde peste foarte mulţi ani ar fi ajuns gazul metan şi proiectul pe care l-am depus în a doua jumătate a anului 2021, a obţinut finanţare guvernamentală şi este finanţat, şi suntem în proceduri pentru licitaţie de proiectare şi execuţie, ceea ce înseamnă că la anul vom începe lucrări pentru acest deziderat pe care oameni şi-l doresc de foarte mult timp şi implică o dezvoltare în totalitate a sistemului de gaz metan, adică cu infrastructură specială, cu staţii de presiune, de creştere a presiunii, cu conducte de diferite dimensiuni pentru a ajunge în toate colţurile municipiului”, a declarat primarul Ştefan Ilie, răspunzând unei întrebări adresate în conferinţa de presă de săptămâna trecută.

În ceea ce priveşte proiectele finanţate prin PNRR, printre acestea se află şi înfiinţarea celor patru centre destinate persoanelor cu dizabilităţi.

„Un al doilea succes este că am obţinut finanţare la din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă la majoritatea proiectelor pe care le-am depus, inclusiv la proiectele sociale de care aveau nevoie foarte mulţi cetăţeni. Vom reabilita zeci de blocuri, suntem în licitaţii cu multe din ele. Deci nu doar pentru zeci de blocuri am obţinut finanţare, ci şi pentru patru centre care vor completa practic activitatea la Spitalul Judeţean Tulcea. Acestea sunt deja aprobate, suntem la faza de PUZ, am obţinut finanţare europeană”, a precizat edilul.

De asemenea, anul acesta au fost semnate cinci contracte din fonduri europene care prin care ar fi reabilitată90% din infrastructura rutieră a municipiului Tulcea.

„Indiferent cine va fi primar după alegerile de la anul, va trebui să ducă la îndeplinire proiectele care acum în marea lor majoritate au fost şi licitate. Pe data de 4 ianuarie, dacă nu vor fi contestaţii, îl aştept pe cel care a câştigat licitaţia pentru programul de asfaltare şi reabilitare din zona de est a oraşului”, a menţionat primarul Ştefan Ilie.

El a amintit că în ultimii ani a început lucrări pe 25 de kilometri de străzi, însă acestea s-au finalizat parţial pe circa opt kilometri şi a precizat că anul viitor vor mai începe alte lucrări, aşa încât numărul total al kilometrilor de străzi reparate să ajungă la 70.

„Până acum am început lucrările pe mai mult de 25 km de străzi, iar finalizaţi în totalitate sunt în jur de 8 km. Câteva exemple pe partea rutieră sunt străzile Forestierului şi Alexandru cel Bun, dar şi pe aceste străzi avem de finalizat trotuarele. Dar vom aborda peste 70 km de străzi. Cei 25 km vor fi finalizaţi în luna martie dacă timpul este frumos. A durat foarte mult datorită situaţiei de pe teren şi lucrurilor pe care le-am descoperit în fundaţia municipiului. Strada Păcii va fi finalizată la anul, în primăvară. Anul viitor, trebuie să încheiem lucrările începute. Vom demara alte lucrări şi pe alte străzi şi vom produce un disconfort foarte mare. Îmi asum aceste lucruri, chiar dacă este an electoral. Nu pot să mă prefac că anul viitor trebuie mai multă atenţie pentru a nu produce acest disconfort. Avem nişte proiecte în derulare, spre exemplu Strada Corneliu Gavrilov va fi cum este strada Păcii acum. Bineînţeles că se vor supăra foarte mulţi oameni de pe strada Corneliu Gavrilov, care este o arteră principală. Vom aborda Mahmudiei în totalitatea ei, Eternităţii, Isaccei, Babadag. Vom avea alegeri şi vom schimba şi secţiile de votare, pentru că majoritatea sunt în şcoli, şi cum unităţile vor fi în reparaţie, disconfortul va fi foarte mare. Important este ca la finalul acestor lucrări, indiferent de ce administraţie va fi, Tulcea să fie frumoasă şi să aibă bifate acele lipsuri pe care locuitorii le-au semnalat”, a explicat primarul Ştefan Ilie.

În opinia sa, cea mai mare nerealizare a administraţiei locale în acest an este incapacitatea de a-i convinge pe locuitorii oraşului de necesitatea proiectelor de regenerare urbană în trei zone importante.

„Consider că nu am atins nici 5% din obiectivele de care are nevoie oraşul. Nu am obţinut încă finanţare pentru regenerare urbană în trei zone importante ale oraşului şi nu am reuşit să-i facem pe unii cetăţeni să înţeleagă ce înseamnă această regenerare urbană. Insistăm şi anul viitor vom depune din nou proiectele pentru finanţare”, a mai spus primarul municipiului Tulcea.

Ştefan Ilie consideră că sunt necesare trei mandate de primar pentru a se vedea viziunea unei administraţii şi schimbările structurale pe care le produce.

„Dacă ar munci şi s-ar concentra foarte mult doar pe interesul public şi nu ar fura, cred că în trei mandate se poate vedea viziunea unei administraţii şi modificările de structură pe care le aduce. Eu am avut patru mandate în comuna Luncaviţa, iar cetăţenii au început să vadă concret realizările în al treilea mandat. Unei comune care se află la distanţă apreciabilă faţă de oraşe, şi nu are resurse naturale, nu-i este uşor să se dezvolte”, a precizat primarul.

Ştefan Ilie se află la primul mandat de primar în Municipiul Tulcea, după cele patru mandate în comuna Luncaviţa.