Ion Boncea, consilierul pe probleme de sport în cabinetul primarului municipiului, spune că anul acesta Primăria Tulcea a fost foarte implicată în organizarea competiţiilor sportive locale, efortul depus de toate serviciile administraţiei locale fiind lăudabil.

Bineînţeles, cel mai important proiect sportiv al municipalităţii  a fost Aegyssus Sport Fest, la ediţia din acest an fiind inaugurat circuitul de mountain bike, cel mai dificil din ţară ca efort, având o lungime de peste 6 kilometri cu o diferenţă de nivel de peste 200 de metri, şi singurul din România care poate fi parcurs şi în afara competiţiilor.

„Este clar că implicarea primăriei de anul acesta şi anul trecut în sport a fost maximă, şi din punct de vedere bugetar, dar şi fizic şi logistic, mai mult de atât nu se putea face. Toate serviciile primăriei au colaborat excelent. Evident că întotdeauna este loc de mai bine, succesul evenimentelor sportive şi nu numai al lor, al evenimentelor în general, ţine de câţi bani se pot folosi. Dacă sunt bani puţini, ai un acces oarecum limitat, modest. Cu cât ne implicăm mai mult financiar, cu atât evenimentele sportive pot să crească, să fie mai ofertante din punct de vedere al concursurilor, al premiilor şi aşa mai departe. Finanţarea şi succesul unui eveniment vin la pachet, fiindcă munca o facem, nu ne speriem de ea. La traseul de la Bididia, împreună cu angajaţii DIAP-ului, am muncit împreună, fiind prezenţi şi voluntari din comunitate. Serviciile Publice ne-au curăţat zona de start- finish spre exemplu, au cosit, greblat şi au scos gunoaiele de acolo. Era dezastruos înainte să ne apucăm noi de treabă. Raportându-ne la sumele care au fost implicate anul acesta în evenimentele sportive, eu zic că a fost absolut lăudabil efortul primăriei”, ne-a declarat Ion Boncea.

Anul viitor se doreşte organizarea celei de-a treia ediţie a festivalului sportiv Aegyssus Sport Fest şi atragerea mai multor participanţi. La ediţia de anul acesta a evenimentului au participat aproape 1.800 de sportivi profesionişti şi amatori la 14 competiţii organizate de 12 cluburi şi municipalitate.

„Planurile pentru anul viitor sunt să mergem în principiu pe aceleaşi evenimente pe care le-am avut până acum. Anul acesta am fost la a doua ediţie a festivalului de sport Aegyssus Sport Fest şi sperăm ca la anul să fie a treia ediţie. Avem deja discuţii cu cluburile sportive, ne vom întâlni în prima parte a lunii ianuarie şi sperăm să batem deja în cuie data evenimentului şi probele sportive care se vor desfăşura. Pe urmă vom mai aştepta puţin până vor fi aprobate bugetele, ca să ştim cum stăm şi din punct de vedere financiar. Sperăm să avem evenimente sportive cu mai mulţi participanţi. Cu cât avem mai mulţi sportivi, cu atât evenimentele sunt mai frumoase şi atrag participanţi şi din alte localităţi. Scopul nostru este să aducem şi sportivi din afara oraşului, să folosim competiţiile şi pentru promovarea turistică. Pe de-o parte încurajăm sportul local, pentru sănătate şi performanţă, dar dacă reuşim să dezvoltăm şi turismul local, de ce nu?”, a subliniat Ion Boncea.

Aegyssus Sport Fest a fost organizat de Primăria municipiului Tulcea, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret şi cluburile sportive, finanţarea alocată anul acesta de la bugetul local pentru eveniment fiind de 220.000 de lei.

De profesie jurist, Ion Boncea, în vârstă de 53 de ani, a înfiinţat în anul 2007 asociaţia sportivă Explorer care a derulat şi proiecte sociale. Până în anul 2013 a făcut alpinism şi a urcat pe vârfuri de peste 6.000 de metri altitudine. Din anul 2013, organizează anual concursuri de mountain bike în judeţ.