Fermierii din judeţul Tulcea sunt foarte de îngrijoraţi în ceea ce priveşte dezvoltarea culturilor agricole. La această dată, parcele întregi semănate cu grâu şi alte cereale păioase au răsărit, dar lipsa precipitaţiilor îi fac pe agricultori să se teamă că pierderile de producţie vor fi însemnate cantitativ. Dacă în următoarea lună nu vor cădea precipitaţii, culturile răsărite în prezent vor fi compromise.

Nelu Bodea, fermier din zona Chilia Veche, spune că situaţia din agricultură este în impas atât la cultura de grâu, cât şi la lucernă, din cauza secetei din această iarnă şi că Ministerul Agriculturii trebuie să ofere mai mult sprijin agricultorilor din zona Deltei Dunării.

„Ploi am avut extrem de puţine, zăpadă nu am avut deloc. Fiind în rezervaţia Deltei Dunării, nu putem să venim cu nimic cu îngrăşăminte sau altceva. Avem culturi de grâu, lucernă, triticale însămânţate pe o suprafaţă destul de mare, mergem pe bază furajeră, o să punem şi porumb în primăvară. Cultura la grâu este răsărită, dar suferă de secetă, sigur va fi un an capricios. Aşteptăm ploi în următoarele săptămâni. Preţul motorinei s-a dus foarte mult, nu ştiu dacă vom face faţă să mai punem o motopompă pentru irigat, cu preţurile actuale. Avem un sistem de irigaţii cumpărat din fonduri proprii, pentru că suntem persoane fizice cu identificare fiscală pe cod numeric personal şi nu putem accesa fonduri. Am făcut adresă către Ministerul Agriculturii prin care am solicitat să nu mai existe diferenţe între fermierii persoane fizice cu identificare fiscală şi cei cu înregistrare la Registrul Comerţului. Pe aceeaşi rampă sunt toţi, avem aceleaşi obligaţii, nu şi aceleaşi drepturi. Pe lângă secetă, în rezervaţie ne confruntăm şi zecile de mii de păsări care bat culturile. Avem nevoie de sprijin mai mare decât fermierii de terasă. La noi ar trebui să fie o zonă considerată bio, din start. Cultura ecologică aduce un plus valoare prin condiţiile în care este făcută, exact asta se întâmplă la noi. Din punctul acesta de vedere suntem dezavantajaţi toţi din agricultură şi zootehnie din zonă. Eu am propus prin diverse căi să existe o strategie pentru zona Rezervaţiei Biosferei, nu mai  vrem discriminare. Nu forma de organizare trebuie să fie în prim-plan, ci fondul problemei”, ne-a spus Nelu Bodea.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.