Primăria Tulcea a extins proiectul de măsurare a calităţii aerului prin instalarea a patru noi sisteme de măsurare şi monitorizare a parametrilor privind calitatea aerului pentru spaţiile publice din municipiu. Acestea s-au adăugat celor doi senzori existenţi, astfel încât zonele cu risc să fie cât mai bine acoperite.

„Proiectul pilot este implementat împreună cu compania Claritech şi se va derula pe o durată 3 luni. Proiectul constă în instalarea unei reţele independente de senzori de măsurare a calităţii aerului, timp în care cetăţenii pot urmări în timp real date despre poluarea cu emisii PM1 şi PM2.5 pe harta de pe website-ul primăriei: https://www.primariatulcea.ro/monitorizare-calitate-aer/”, a precizat viceprimarul George Şinghi.

Prin această investiţie se va crea o imagine cât mai exactă a zonelor cele mai poluate şi a tipurilor de poluatori, astfel încât municipalitatea să implementeze soluţii adaptate fiecărei zone.

„Cele două staţii existente se află în zona lacului Ciuperca şi în curtea Societăţii de Transport Public. Senzorii noi ne-au fost oferiţi gratuit pe parcursul celor trei luni şi se află în centrul municipiului pe un stâlp la kilometrul zero, pe strada Alexandru cel Bun, la intersecţie cu Petrom la intrarea în oraş şi la şcoala din cartierul E3. Astfel, cetăţenii pot intra pe site şi vizualiza în timp real calitatea aerului din zonele respective. La final de lună vom avea un raport şi în funcţie de aceste date putem lua anumite măsuri, precum înfiinţarea unei păduri urbane care să ducă la îmbunătăţirea situaţiei. Din primele date, municipiul Tulcea stă foarte bine la calitatea aerului”, ne-a declarat viceprimarul George Şinghi.

Scopul proiectului este de a oferi un instrument de informare în completarea staţiilor naţionale existente care alcătuiesc Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA), prin adăugarea a patru noi staţii independente, cu amplasare şi în alte zone reprezentative ale oraşului.

Parametrii de calitate a aerului monitorizaţi în cele două staţii oficiale instalate în Tulcea pot fi urmăriţi pe platforma https://calitateaer.ro/, site dedicat informării publicului.

Tulcea, printre cele mai poluate oraşe din România, în 2017

Ministerul Mediului finaliza în iulie 2017 modernizarea paginii de internet www.calitateaer.ro care permite românilor să afle, în timp real, calitatea aerului din toate zonele ţării.

Conform datelor afişate atunci pe această hartă, unul dintre cele mai poluate oraşe din România era Tulcea, unde calitatea aerului era încadrată la categoria „6 – foarte rău” din punct de vedere al pulberilor în suspensie (PM 10), care înregistrează un indice zilnic de 613.97µg/m3.

Ieri, datele furnizate de platforma www.calitateaer.ro arătau că nivelul calităţii aerului în municipiu era încadrat la categoria „1-bun” din punct de vedere al pulberilor în suspensie (PM 10), care înregistrează un indice zilnic de 8.32µg/m3.