Dispariţii, infidelitate, monitorizarea copiilor de către părinţi sau a angajaţilor de către companii, competiţia neloială sunt doar câteva din motivele pentru care sunt solicitaţi detectivii particulari.

Motivele pentru care oamenii apelează la acesta sunt extrem de variate. De la cazuri legate de infidelitate sau dispariţii şi absenteismul unor persoane, până la verificarea unui traseu profesional, monitorizarea performanţei angajaţilor, competiţie neloială şi chiar verificarea anturajului copilului de către părinţi.

Activitatea acestor detectivi funcţionează după un cadru legal bine stabilit, autorizaţiile de funcţionare pentru acest tip de îndeletnicire fiind eliberată de către reprezentanţii Poliţiei. La nivelul judeţului Tulcea sunt înregistrate 65 de persoane atestate ca detectivi particulari.

„În judeţul Tulcea sunt 65 de detectivi particulari atestaţi. Anul trecut au fost atestaţi 21, iar în prezent avem în curs de autorizare patru persoane”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Tulcea, Ioana Nanu.

Unul dintre detectivii cu care am stat de vorbă lucrează la o firmă cu reprezentare la nivel naţional şi internaţional, iar de-a lungul timpului a preluat şi cazuri din judeţul Tulcea.

„Printre cazurile la care am fost solicitaţi la Tulcea au fost infidelităţi, accidente fictive cu fraudă în asigurări la care am lucrat circa o lună de zile în judeţ. Unul dintre cazurile de infidelitate din Tulcea a fost când soţia ne-a solicitat o investigaţie, noi am comunicat doamnei că nu putem afla decât prin supraveghere operativă şi l-am prins pe soţ cu o doamnă pe care o lua din parcarea unui hotel din oraş. Aceştia mergeau printr-o zonă de case, stăteau 2-3 ore şi plecau. Soţia ne-a comunicat că vrea să îi prindă în fapt, şi i-am spus că în momentul când vine noi ne retragem. Cei doi au fost surprinşi în acea parcare. Suspiciunile din cazurile de infidelitate se dovedesc 100% reale. Noi lucrăm până la aflarea adevărului. Avem foarte multe solicitări de înregistrare ale convorbirilor telefonice, doar că noi nu facem aşa ceva şi le explicăm clienţilor că nu ascultăm telefoane”, a povestit detectivul.

În funcţie de perioadă, dacă munca necesită sau nu implicarea unui autoturism în lucrare, dacă se cere sau nu documentare foto-video, există mai mulţi factori care influenţează costurile serviciilor unui detectiv.

„Preţurile serviciilor unui detectiv depind de complexitatea cazului. O zi de supraveghere operativă costă minim 250 de euro şi au fost perioade când s-au încasat chiar şi 2.000 de euro pe zi. Un aparat de fotografiat bun costă în jur de 7.000 de euro. Mai folosim camere simulate, maşini şi, de asemenea, trebuie să ai tot timpul un reportofon la tine pentru a-ţi înregistra discuţia. Avem obligaţia prin lege să informăm instituţiile abilitate în cazul în care s-a comis o infracţiune şi am luat la cunoştinţă despre acest lucru”, a menţionat detectivul.

Un alt detectiv, care este din Tulcea şi activează în domeniu din anul 2012, spune că satisfacţia cea mai mare o are atunci când clientul este mulţumit.

„Primesc solicitări atât de la persoane fizice, cât şi de la firme. Instrumentele pe care le folosesc sunt reportofonul, aparatul foto care poate să ajungă la 10.000 de lei şi camera video. Am avut cazuri de infidelitate, dispariţie de persoane, dispariţie de bunuri care fac litigiul unui proces civil sau penal. Practic această meserie din anul 2012 şi niciodată nu am fost deconspirat. La început poate mai faci anumite greşeli, dar în timp înveţi din ele şi te specializezi. Pot spune că realitatea bate filmul. În filme sunt situaţii regizate, iar realitatea diferă. Într-o zi de muncă sunt departe de familie, ceea ce este mai dificil. Este o meserie frumoasă, iar satisfacţia apare atunci când reuşeşti să rezolvi problema clientului. Unii dintre clienţi când se văd în faţa faptului împlinit, par că nu şi-ar fi dorit să afle acel rezultat”, ne-a spus detectivul din Tulcea.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.