Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu a criticat dur atitudinea consilierilor judeţeni care, în şedinţa extraordinară de ieri, s-au abţinut să voteze un proiect de hotărâre privind acordarea unui ajutor de stat către Aeroportul „Delta Dunării”.

După lungi discuţii, cu 14 voturi pentru şi 13 abţineri, proiectul privind ajutorul de stat în cuantum de 2.873 mii lei pentru acoperirea deficitului de finanţare a cheltuielilor de exploatare, subvenţia de la bugetul local pentru finanţarea activităţilor neeconomice aeronautice în cuantum de 1.070 mii lei şi finanţarea unor investiţii cu 857 mii lei a fost aprobat de consilierii judeţeni. Fără acest ajutor financiar, aeroportul s-ar fi închis de luna viitoare.

În cadrul şedinţei consilierul judeţean PNL, Mirel Perfil, a menţionat faptul că sumele investite în aeroport nu se justifică, respectiv că nu se regăsesc în investiţii şi se bate pasul pe loc. Acesta a justificat abţinerea de la vot prin faptul că „nu se regăsesc banii alocaţi aeroportului în avansarea lucrărilor”.

În acest context, la finalul şedinţei, preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Teodorescu, a declarat că, pentru atitudinea sa, consilierul ar trebui să suporte acţiuni în zona pecuniară.

„Sunt oameni care stau în spatele acestor decizii, care nu au făcut nimic pentru judeţul Tulcea, doar se joacă cu destinul acestuia. Este un lucru pe care tulcenii îl vor afla la un moment dat, care sunt meschinăriile care stau în spatele acestor decizii şi de ce se întâmplă aşa. CJ nu avea capabilitatea să dea suma înapoi niciodată, iar cheltuiala ajunge uşor, uşor tot la cetăţean. De ce îşi permite cineva să se joace cu destinele cetăţenilor din judeţul Tulcea, eu nu pot să înţeleg. De ce ne batem joc de judeţul Tulcea, nu înţeleg. Va trebui la un moment dat să spun lucrurilor pe nume. În plan local încă există adversitatea bolnavă dusă de unii dintre colegii mei, care chipurile sunt într-o alianţă. Să joci la ruletă interesele unui judeţ pentru interese personale şi să pui câţiva nevolnici să ridice probleme care nu pot fi înţelese nici măcar dacă te chinui şi îl asculţi de şapte ori, aşa cum a fost cazul unui domn consilier astăzi, pe care nimeni nu l-a înţeles, dar a vrut şi el să vorbească, pentru că voia să se vadă la televizor sau pe online, nu cred că îşi are locul şi trebuie penalizat. Să suporte până la urmă şi alte acţiuni în zona pecuniară pentru astfel de atitudini. Nu este normal ceea ce s-a întâmplat astăzi”, a declarat, ieri, preşedintele Horia Teodorescu.

Preşedintele a explicat faptul că respingerea proiectului ar fi însemnat o penalitate a CJ cu valoarea fondurilor europene pe care aeroportul le-a accesat şi chiar „moartea aeroportului”.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi în şedinţa de Consiliu Judeţean a fost un lucru pe care nu vreau să îl calific şi nu vreau să găsesc termenul cel mai potrivit, pentru că probabil aş jigni dacă aş spune tot ceea ce simt vis-a-vis de decizia unor consilieri PNL de a se abţine. A te abţine înseamnă un vot împotrivă. Mare parte dintre ei sunt marcaţi de jenă când votează într-un sens negativ, pentru că sunt conştienţi că o fac în detrimentul judeţului Tulcea. Ordinul politic şi impulsul pe care îl dau anumite persoane pentru un vot într-o direcţie sau alta nu face decât să creeze disconfort în dezvoltarea judeţului nostru. Mă refer şi la multe alte decizii pe care le-au votat în CJ fără să îşi dea seama, în orgoliile lor, că o decizie sau un vot împotrivă putea duce astăzi la o penalitate a CJ cu întreaga valoare pe fonduri europene pe care aeroportul a accesat-o derulând proiectele care au fost implementate până în momentul de faţă. Mai departe ar fi însemnat aproape moartea aeroportului. De ce să nu dăm o perspectivă ca cineva să aibă şansa să îl facă operabil? Cum putem să privim atât de îngust viitorul unui aeroport pentru interese mojice şi mici?”, a menţionat preşedintele CJ.

Horia Teodorescu a mai transmis faptul că pentru a avea un aeroport operabil în judeţ, administraţia şi zona civilă trebuie să atragă pasageri.

„Probabil că multă lume este nemulţumită sau priveşte într-o lumină greşită aeroportul din Tulcea. Acesta nu putea să funcţioneze dacă nu se făceau investiţiile de până acum. Transmit tulcenilor un mesaj, prin faptul că noi, dacă vrem să avem un viitor în multe domenii din judeţul Tulcea, trebuie să punem umărul toţi şi să facem ca aeroportul să devină operabil. Noi nu trebuie să omorâm aeroportul din Tulcea. Administraţia, zona civilă, ONG-uri şi alte structuri trebuie să scoată în  evidenţă faptul că avem un aeroport şi să muncim cu toţii să atragem sub o formă sau alta pasageri”, a spus Horia Teodorescu.

În cadrul şedinţei de ieri, Vâlcu Stoian, directorul Aeroportului Delta Dunării, alături de doi membri ai Consiliului de Administraţie au prezentat noul plan de măsuri în vederea operării de curse regulate şi chartere pe anul 2022.