Primăria Tulcea a demarat ieri lucrările de modernizare a iluminatului public pe străzile Orizontului, Alexandru cel Bun şi Grădinarilor, cuprinse într-un proiect pe Programul Operaţional Regional 2014-2020, prin care se vor înlocui corpurile de iluminat existente cu cele cu LED pe 208 străzi din municipiu.

„Începând de astăzi suntem în execuţie cu modernizarea iluminatului public. Au început lucrările pe străzile Orizontului, Alexandru cel Bun, Grădinarilor şi cele dintre ele. De vineri vom începe pe Isaccei, Elena Doamna, Elizeului şi mai urmează şi altele”, ne-a declarat, ieri, primarul Ştefan Ilie.

Investiţia prevede modernizarea sistemului de iluminat public pe străzile Corneliu Gavrilov, Mica şi Viitorului, prin construirea unei reţele noi, pe acelaşi amplasament, cu linie electrică subterană, stâlpi noi şi corpuri cu LED, acestea fiind dotate cu module de telegestiune ce se vor integra în soluţia de telegestiune, înlocuire corpuri de iluminat pe cele 208 străzi din municipiul Tulcea.

Prin implementarea investiţiei se urmăreşte creşterea eficienţei energetice prin modernizarea sistemului de iluminat public, scăderea consumului anual de energie electrică, cu peste 50%, faţă de sistemele clasice de iluminat, ce utilizează surse de lumină tip HID, scăderea anuală, cu peste 50% a emisiilor de gaze cu efect de seră, pe întreaga durată de viaţă a sistemului de iluminat.

Tot la capitolul investiţii, imediat ce vremea va permite, Primăria Tulcea va demara  o serie de proiecte deja contractate. Criza umanitară afectează toate aceste investiţii şi cele următoare prin creşteri haotice de preţuri, potrivit primarului Ştefan Ilie.

“Tot ceea ce a fost evaluat anul trecut ca preţ la produse sau ca manoperă de lucrări a crescut şi din cauza crizei energetice şi pe fondul pandemiei. Acum  starea conflictuală de război  pe care o are Ucraina ne influenţează şi mai mult. Există legislaţie care permite actualizarea preţurilor, dar nu poate face faţă creşterii haotice. De exemplu, anul trecut în noiembrie un metru liniar de cămăşuire a unei ţevi pentru apele pluviale costa 500 de euro, iar acum costă mai mult de 1.500 de euro”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

Edilul spune că primele lucrări care vor începe sunt cele de realizare a unei parcări pe strada Meduzei, reabilitarea sistemului de preluare a apelor pluviale şi actualizarea nomenclatorului stradal.

“Sperăm să găsim toate soluţiile, iar când începe vremea bună vom începe realizarea unei parcări cu spaţiu verde pe strada Meduzei, acolo unde am desfiinţat garajele anul trecut. Vom mai începe investiţia privind apele pluviale, contracte care sunt deja în faza de execuţie. Vom mai actualiza nomenclatorul stradal şi vom pune noi însemne pe fiecare stradă şi asociaţie de bloc, pentru că deteriorarea lor în timp reprezenta o mare problemă în situaţiile de urgenţă, iar salvările nu puteau ajunge la timp la adresa solicitată. Avem în procedură de licitaţie două parcări, cea de la Alum şi Park & Ride, mai jos de Dedeman. De asemenea, avem în proceduri de licitaţie reabilitarea mai multor licee, străzilor principale ale municipiului, precum Mahmudiei, Păcii, Eternităţii, Isaccei şi Babadag”, a spus primarul Ştefan Ilie.