Au rămas mai puţin de două săptămâni până la deschiderea noului an şcolar, iar în unităţile de învăţământ din judeţul Tulcea se fac ultimele pregătiri pentru a primii elevii în condiţii cât mai bune, atât în ceea ce priveşte igiena şi asigurarea de materiale, dar şi în privinţa acoperirii necesarului de cadre didactice. Anual, şcolile din satele şi oraşele mici rămân cu tot mai puţini elevi, iar cei care mai trec pragul instituţiilor la 5 septembrie riscă să aibă un dascăl pe mai multe materii, din lipsă de cadre didactice.
Directorul Liceului „Jean Bart” Sulina, prof. Victor Andrei, spune că unitatea de învăţământ pe care o conduce este pregătită din punct de vedere al infrastructurii, însă deficitul de cadre didactice este o situaţie care a devenit tradiţie în localităţile izolate şi că Sulina nu face excepţie.
„În schimb, avem o situaţie care datează de câţiva ani deja, în ceea ce priveşte stabilitatea cadrelor didactice. La grădiniţă, din trei grupe, două sunt neocupate, cu statut de titular. Chiar ieri am aflat că unul dintre cadrele detaşate de la C.A. Rosetti nu mai vine în acest an. Avem alte trei posturi scoase la titularizare la clasele I-IV de ani buni şi negociem, discutăm cu orice persoană care să fie şi capabilă, să aibă şi competenţa, astfel încât să putem începe anul şcolar cum se cuvine. Curtăm de mult timp dascăli, dar până acum n-am înregistrat o reuşită din acest punct de vedere. Este deja un lucru cu care ne-am obişnuit, lipsa constantă de interes a dascălilor pentru o catedră în zone izolate, cum este delta”, ne-a declarat prof. Victor Andrei.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.