* Prefectura Tulcea a atacat în instanţă Regulamentul parcărilor, efectul imediat fiind blocarea Primăriei de a emite abonamente pentru parcările publice

* Sesiunea de atribuire a locurilor de parcare va începe în cartierul Dallas

Procedura de atribuire a locurilor de parcare rezidenţiale din municipiu începe săptămâna viitoare, chiar dacă hotărârea privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a sistemului de parcări publice cu plată şi de reşedinţă a fost suspendată.

Cetăţenii nu pot încheia în prezent abonamente pentru locurile de parcare publice de pe raza municipiului, din cauza faptului că Prefectura Tulcea a atacat în instanţă Regulamentul de organizare şi funcţionare a sistemului de parcări publice cu plată şi de reşedinţă.

Pe data de 21 februarie 2022, Prefectura Tulcea a formulat o acţiune în contencios administrativ prin care a solicitat anularea Hotărârii nr. 387 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a sistemului de parcări publice cu plată şi de reşedinţă pe raza municipiului Tulcea, adoptată de Consiliul Local al municipiului Tulcea în şedinţa extraordinară din data de 29 decembrie 2021, motivat de faptul că aceasta a fost adoptată cu încălcarea legii.

„Fiind suspendată hotărârea, singura problemă este că deocamdată nu putem să practicăm abonamentele şi celelalte lucruri care ţin de parcările publice. Prin acest regulament dădeam posibilitatea ca oricine din exterior sau interior să ştie cât costă o parcare publică şi să poată face abonamente care nu se făceau până acum şi să le vină mult mai uşor să parcheze oriunde”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

În acest moment acţiunea se află pe rolul Tribunalului Tulcea, Secţia civilă de contencios administrativ şi fiscal. De la data înregistrării dosarului, hotărârea atacată se suspendă de drept.

Primăria Tulcea a trimis o notă către Prefectura judeţului prin care califică nefondat procesul de atacare directă în instanţă.

„Am trimis o notă către Prefectură în care arătăm că noi considerăm ca nefondată atacarea direct în instanţă. Ne-am fi dorit ca Prefectura să poarte o discuţie prealabilă cu noi, pentru că în regulamentul de organizare şi funcţionare al Prefecturii se specifică faptul că înainte de a ataca în instanţă au loc proceduri prealabile. În situaţia în care există nişte neconcordanţe, noi suntem convinşi că puteau fi reglate prin modificarea hotărârii, şi nu prin suspendarea ei. Codul Administrativ le permite prefecţilor să atace direct în instanţă şi fără procedură prealabilă de discuţie cu autorităţile locale, aşa cum este firesc să se întâmple, mai ales că tot vorbim de o coaliţie în cazul acesta. Am făcut nişte calcule, dacă ne vom judeca cu Prefectura sau dacă o luăm de la capăt să punem din nou în dezbatere publică regulamentul parcărilor, iar timpul este cam acelaşi. Pentru a nu pierde timp, vom trece la alocarea parcărilor rezidenţiale, urmând ca în cazul în care Prefectura va retrage acţiunea, la termen va reintra în vigoare, dacă nu o va retrage vom lăsa cauza fără obiect, în sensul că o vom revoca şi vom da alta”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

În prezent a intrat în vigoare Regulamentul de parcări din anul 2007, iar Primăria Tulcea va începe în perioada imediat următoare procedura de atribuire a locurilor de parcare rezidenţiale.

„A reintrat în vigoare hotărârea veche, care în privinţa parcărilor rezidenţiale nu ne încurcă cu nimic. În perioada imediat următoare vom susţine procedura de atribuire a locurilor de parcare, în aşa fel încât toţi oamenii să aibă dreptul la un singur loc, să eliminăm toată corupţia care a fost în acest sistem, în sensul că sunt unii care au câte 2, 3 sau 4 locuri de parcare şi nu este firesc. Pot acuza că au existat de-a lungul timpului diferite locuri coruptibile care au făcut ca unii să aibă mai puţin, iar alţii deloc. Astăzi vom testa procedura de atribuire a locurilor de parcare pe aplicaţie la nivelul Primăriei şi apoi o vom face publică. Ne dorim să începem în cartierul Dallas cu nişte locuri care nu au mai fost atribuite până acum, pentru a vedea oamenii cum se practică”, ne-a spus, ieri, primarul Ştefan Ilie.

Atribuirea unui loc de parcare se va face numai după amenajarea, semnalizarea pe verticală şi orizontală şi numerotarea acestora de către administratorul parcării de reşedinţă.

Alocarea se va face pe zone, în etape, pentru fiecare zonă în parte fiind anunţate perioade diferite de desfăşurare.

Anual, abonamentele atribuite se vizează, după achitarea tarifului de bază pentru utilizarea locului de parcare în parcarea de reşedinţă, respectiv suma rezultată în urma procedurii de atribuire prin licitaţie.

Plata abonamentului se va face anual din momentul valabilităţii abonamentului în aplicaţia online sau la casieria Serviciului Impozite şi Taxe Tulcea. Pentru primul an plata se va face în termen de 5 zile calendaristice de la data atribuirii locului de parcare.