Primăria Tulcea va depune astăzi cererea de finanţare pentru izolarea termică a 14 blocuri de pe strada Gării şi Unirii, cuprinse în două proiecte de hotărâre votate ieri de consilierii locali.

Prin cele două proiecte ce vor fi depuse prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Componenta C5 – Valul Renovării, se completează lanţul de blocuri de pe strada Gării cu procedura de eficientizare energetică şi cele de pe strada Unirii unde sunt necesare şi lucrări de consolidare.

Până pe 18 martie, în municipiul Tulcea, 132 de asociaţii de proprietari depuseseră documentaţia la Primărie.

„Urgenţa acestor proiecte a fost pentru că ghidurile aşa cum sunt prezentate ele acum se deschid începând cu data de 1 aprilie. De anul trecut şi până în prezent am purtat discuţii cu toate asociaţiile care se pot încadra în reabilitarea blocurilor din municipiul Tulcea, având în vedere că în exerciţiul financiar trecut foarte puţine scări de bloc au fost de acord cu reabilitarea. Pe 18 martie situaţia prevedea că 25 de asociaţii din totalul de 150 au semnat documente şi au ţinut adunări pe care le-au trimis către noi. Din cele 150 nu toate se încadrează pentru a primi finanţare din fonduri europene, deoarece blocurile trebuie să aibă o anumită vechime. Statistica ne spune că 63 de imobile din totalul de 531, 132 de scări din totalul de 1.078 şi 2.439 de apartamente din totalul de peste 24.000 de apartamente din municipiul Tulcea au trimis către Primărie documentaţia completă cu privire la intenţia de a participa alături de municipiul Tulcea în programele de reabilitare ale blocurilor. Vorbim atât de Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cât şi de programele operaţionale care se vor deschide în perioada imediat următoare”, a declarat primarul Ştefan Ilie.

Edilul face apel către toate asociaţiile de proprietari să se implice în acest proces.

„Facem un apel în continuare către cei care nu au ţinut până acum adunări, cei care nu au convins locatarii să semneze, mai ales acele blocuri care sunt foarte vechi, să o facă. Acum câteva zile cineva de pe strada Miron Costin reclama că se dărâmă tencuiala blocului şi din nefericire acei oameni care locuiesc acolo, de cel puţin două ori au stat de vorbă cu mine pentru a-i convinge să fie de acord cu reabilitarea care nu înseamnă reabilitarea apartamentului propriu, ci a întregului bloc. Degeaba ţi-ai reabilitat singur apartamentul, dacă blocul stă să cadă, valoarea apartamentului unde ai contribuit este mică. Îi aşteptăm în continuare pe cei care până acum nu au depus documentele solicitate de noi. Îi felicit pe toţi cei care au făcut-o, 132 de scări este un record în regiunea sud-est”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

Este vorba de blocurile P1, I1, I2, B1, B2 şi M1 din cadrul Asociaţiei de Proprietari nr. 6, dar şi bloc 1, strada Gării nr. 2 – Asociaţia 2001, bloc 2, strada Gării nr. 4 – Asociaţia 2000, bloc 5, strada Gării nr. 10 – Asociaţia Nufăru, bloc 6, strada Gării nr. 12 – Asociaţia bloc 6 Gării, bloc 8, strada Gării nr. 16 – Asociaţia bloc nr. 8, bloc 9, strada Gării nr. 18 – Asociaţia Scara noastră, bloc 10, strada Gării nr. 20 – Asociaţia nr. 10 şi bloc 11, strada Gării nr. 22 – Asociaţia Gării bl. 11.

Valoarea totală maximă eligibilă aprobată pentru cele două proiecte este de peste 20 de milioane de euro.