Şantierele deschise fără autorizaţie în apartamentele de bloc nu doar că pot fi deranjante pentru vecini din pricina zgomotului pe care îl generează ci chiar pot pune în pericol siguranţa locatarilor.
Unii tulceni preferă să îşi modernizeze apartamentele şi să facă modificări structurale serioase (străpungeri de ziduri în locuri cheie, dărâmarea pereţilor de rezistenţă sau chiar unirea a două apartamente alăturate), mult deviate de la planurile arhitecturale iniţiale ale imobilelor, fără a consulta un specialist sau a obţine autorizaţiile şi avizele necesare din partea autorităţilor.
Potrivit unei informări transmise de Poliţia Locală Tulcea, la solicitarea ziarului Delta, în ultimul an vorbim despre 42 de reclamaţii cu privire la efectuare lucrărilor de construcţii în apartamente de bloc din municipiu.
Din cele 529 de reclamaţii înregistrate anul trecut de Poliţia Locală Tulcea, prin Compartimentul Disciplină în Construcţii şi Afişaj Stradal, un număr de 42 se referă la efectuarea de lucrări de construcţii în apartamente de bloc. În total, au fost întocmite 46 de procese-verbale, majoritatea pentru executarea de lucrări fără autorizaţie de construire, stabilindu-se amenzi în cuantum de 782.500 de lei.
Numărul este aproape dublu, faţă de anul 2020, atunci când Poliţia Locala a înregistrat un număr de 22 reclamaţii cu privire la efectuarea lucrărilor de construcţii în apartamente de bloc.
„Numărul total al proceselor verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor întocmite reprezentanţi ai Compartimentului Disciplină în Construcţii şi Afişaj Stradal în baza legii nr. 50/1991, republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, pentru anul 2021 este de 46, din care 37 pentru executare de lucrări fără autorizaţie de construire, opt pentru executare de lucrări cu nerespectarea autorizaţiei de construire şi una pentru neefectuarea recepţiei la finalizarea lucrărilor. Valoarea totală a contravenţiilor aplicate în anul 2021 este de 782.500 de lei”, se arată în informarea Poliţiei Locale Tulcea.
Exceptând sancţiunile aplicate, reprezentanţii Compartimentului Disciplină în Construcţii şi Afişaj Stradal au somat un număr de 119 beneficiari, în vederea demarării procedurii pentru intrarea în legalitate, în ceea ce priveşte lucrările executate în imobile atât tip apartament cât şi case de locuit.
Pentru un număr de trei procese verbale de constatare şi sancţionare s-a formulat plângere şi se află pe rolul instanţelor de judecată.