Plăcinta dobrogeană este unul din cele şapte produse depuse spre înregistrare la MADR cu privire la înregistrarea la Comisia Europeană, însă este contestată de Bulgaria, după ce iniţial fusese contestată şi de un producător din România.

Asociaţia Tradiţional Moesis a depus documentaţia pentru a obţine atestarea europeană pentru „Plăcinta dobrogeană”, iar pentru certificarea produselor pe schemă de calitate fiecare producător trebuie să respecte o serie de proceduri.

„În anul 2019 am depus documentaţia la MADR. Obligativitatea ministerului este de a ţine informaţia publică, timp de şase luni, pe site-ul lor, cu privire la intenţia de înregistrare al unui produs la CE, în condiţiile în care un alt producător doreşte să intre în grupul aplicant să o poată face. Lucru care s-a şi întâmplat, am avut opoziţie aproape de sfârşitul acestui termen. După câteva  întâlniri cu cealaltă firmă care dorea să intre în grupul aplicant, unde MADR a fost intermediarul, pentru a ne ajuta să ajungem la un numitor comun, am reuşit să ajungem la un acord. Ulterior, am comunicat ministerului că am ajuns la o înţelegere. Ministerul a trimis documentaţia către Bruxelles, spre studierea dosarului”, ne-a spus Paula Vals, preşedintele Asociaţia Tradiţional Moesis.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.