Primarul Ştefan Ilie: „Examenele vor avea loc undeva la jumătatea lunii iunie. Îi rog pe cetăţeni să mai aştepte puţin”

Primăria Tulcea caută arhitect şef pentru municipiu, iar primarul Ştefan Ilie spune că există specialişti care şi-au exprimat intenţia de a participa la concurs.

Zilele trecute, Primăria Tulcea a început procedurile pentru scoaterea la concurs a posturilor de arhitect şef al municipiului şi cel de şef Serviciu Urbanism, examenele urmând a avea loc luna viitoare.

„Cele două funcţii sunt trimise pentru a primi confirmarea din partea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. Vom scoate la concurs atât postul de arhitect şef cât şi postul de şef serviciu, funcţii care necesită arhitecţi în funcţie de vechime. Procedura spune că intenţia noastră trebuie să fie aprobată prima dată de ANFP. Probabil undeva la mijlocul acestei luni vom avea aprobarea, apoi vom publica anunţurile, iar examenele vor avea loc undeva la jumătatea lunii iunie”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Filip Raicu, fostul arhitect şef al municipiului, a fost dat afară de primarul Ştefan Ilie în luna martie a acestui an, în urma unui raport al Comisiei de disciplină care arată că acesta a semnat ilegal mai multe autorizaţii de construire.

„Astfel de oameni nu au ce căuta în administraţia oraşului, astfel de oameni ţin în loc dezvoltarea oraşului, favorizând rude, apropiaţi. Astfel de oameni nu au ce căuta în echipa mea. Chiar şi doi ani dacă va dura procesul pe care, probabil, ni-l va intenta, va fi vizibil că oraşul Tulcea se va dezvolta în aceşti doi ani”, declara atunci primarul Ştefan Ilie, într-o conferinţă de presă.

În realitate, municipiul nu a rămas fără arhitect şef de când a fost dat afară Raicu, ci cu mai multă vreme în urmă.

Filip Raicu a trimis în luna noiembrie a anului 2019 o adresă Primăriei Tulcea prin care solicita suspendarea contractului de muncă pe cinci luni. Ulterior, Raicu a intrat în concediu de creştere a copilului, care s-a încheiat pe data de 1 decembrie 2021.

În tot acest timp, atribuţiile activităţii de urbanism ale Primăriei Tulcea au fost preluate printr-un sistem de detaşare a unor arhitecţi de la alte autorităţi executive, precum Consiliul Judeţean Târgu Mureş sau Primăria Municipiului Sighişoara. Şi acum, până când municipiul va avea un nou arhitect şef se va apela la aceeaşi soluţie.

„Începând cu data de 16 mai vom avea un arhitect de la Consiliul Judeţean din Târgu Mureş, cu care am mai colaborat, transferat pe perioada până când va fi angajat cel care va câştiga concursul. Deja sunt oameni care ne-au trimis intenţia lor ca atunci când vom publica concursul să vină să participe la examen. Îi rog pe cetăţeni să mai aştepte puţin. Vreau să precizez că începând din luna septembrie-octombrie a anului trecut, arhitectul şef a intrat în concediu de paternitate şi ne-a lăsat fără arhitect timp de un an. Ne-am descurcat, chiar dacă a fost mai greu. Am avut persoane detaşate prin transfer, ne-a ajutat şi arhitectul Consiliului Judeţean, domnul Preotu. Nu a rămas nimeni fără autorizaţie”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

După cum era de aşteptat, arhitectul Filip Raicu a contestat destituirea din funcţie.

„Anul acesta, avem o lună de când nu îl mai avem pe domnul arhitect şef, pentru că l-am sancţionat prin destituire. Acesta ne-a făcut plângere prealabilă, şi este dreptul fiecărei persoane care se consideră nedreptăţită. Acest lucru nu are legătură cu organizarea concursului. Nu s-au adunat foarte multe lucrări rămase nerezolvate. Acestea vor fi rezolvate începând cu data de 16 mai. După ce vom organiza concursul, vom avea şi un arhitect al municipiului”, a spus Ştefan Ilie.

Autorizaţiile de construire pot fi eliberate dacă un proiect se încadrează în planul urbanistic zonal şi cel general al unei localităţi. Arhitectul şef al unei localităţi este însărcinat cu implementarea prevederilor acestora.