Primii tulceni cu iniţiativă civică: Radu Talpag, Daniela Vlaicu, Valerian Iorga, Mustafa Erdal şi Marian Ciobanu.
O sumă de 250.000 de lei din bugetul municipiului va fi cheltuit aşa cum vor stabili tulcenii, pe baza proiectelor depuse în prima sesiune de bugetare participativă. Procesul a început săptămâna trecută iar în luna noiembrie se vor afla câştigătorii. Sunt şase domenii pe care se pot depune proiecte iar suma maximă alocată unuia e de 50.000 de lei.
Până ieri, tulcenii au depus şase idei de proiecte. Propunerile se află în analiza administraţiei locale şi vizează domeniile de amenajare spaţii verzi şi locuri de joacă, mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei, protecţia mediului şi digitalizare. Proiectele se pot depune până pe 31 august.
Unul dintre proiecte a fost depus de Radu Talpag şi vizează colectarea selectivă de deşeuri în pubele îngropate în patru fracţii de deşeuri menajere. Durata proiectului este de şase luni şi are un cost estimat de 50.000 de lei.
„Schimbarea pubelelor clasice în pubele îngropate va aduce o curăţenie mai bună în zona pubelelor şi colectarea selectivă va micşora costul de sortare al deşeului şi se poate face şi un profit pentru plasticul/cartonul/metalul sortat în prealabil şi colectat de către <<serviciile publice>> corect în maşini individuale. M-aş implica de la căutarea furnizorului, la supravegherea lucrării să se facă conform standardului de calitate şi mi-aş folosi toată experienţa şi expertiza pentru a putea ajuta oraşul să fie mai curat”, argumentează tulceanul Radu Talpag.
Proiectul depus de Daniela Vlaicu presupune amenajarea unui spaţiu verde în zona Aleii Cristina din cartierul E3. Durata proiectului este de o lună şi are un cost estimat de 25.000 de lei.
„Prin prezentul proiect solicităm amenajarea unei zone verzi de aproximativ 100 mp, din cartierul E3, zona străzii Aleea Cristina, zona străbătută de o alee pietonală care deserveşte două scări de bloc şi face legătura între strada Aleea Cristina şi strada Barajului. Prin amenajarea zonei înţelegem lucrări de defrişare a pomilor îmbătrâniţi, toaletarea pomilor tineri, decopertarea zonei verzi existente şi plantarea unui gard viu. După executarea lucrărilor de curăţire a amplasamentului se pregăteşte terenul prin nivelare şi completare cu sol vegetal în vederea montării rulourilor de gazon, a plantării de arbori, arbuşti, trandafiri, gard viu”, se arată în descrierea proiectului.
În cadrul aceluiaşi proiect se mai solicită montarea de mobilier urban, respectiv patru bănci şi patru coşuri de gunoi, în faţa celor două scări de bloc, care sunt deservite de aleea pietonală. Pe lângă mobilierul urban locuitorii doresc şi plantarea de flori ornamentale la intrarea în fiecare scară de bloc.
Amenajarea peisagistică a parcului Victoria este ideea venită din partea tulceanului Valerian Iorga. Investiţia ar necesita 50.000 de lei şi s-ar realiza într-o lună.
„Parcul Victoria necesită o refacere peisagistică şi aducere la un stadiu modern având în vedere că deserveşte cartiere mari din municipiu şi mai multe şcoli din proximitate”, spune tulceanul.
Proiectul propune refacerea celor două alei principale din beton amprentat, realizarea unei piste de role şi a unei alei de pietriş, refacerea celor două locuri de joaca, amenajări spaţii verzi prin instalare de material dentro floricol, respectiv 40 de arbori şi arbuşti, gard viu şi gazon la locul de joacă, instalare stâlpi de iluminat cu led şi mobilier pentru parc.
Un proiect intitulat „Digital Help” prin care se doreşte digitalizarea sistemului de învăţământ a fost depus de Mustafa Erdal. Durata proiectului este de 24 de luni şi necesită fonduri în valoare de 35.000 de lei.
„Îmi doresc prin realizarea şi implementarea Proiectului Digital Help sa vină în sprijinul unităţilor de învăţământ, părinţilor şi elevilor privind solicitarea de documente din partea conducerii unităţii ori a secretariatului, cu titlu de exemplu: adeverinţe elev, eliberare documente şcolare, eliberare diplomă ori certificat, eliberate foaie matricolă ori alte documente şcolare şi de interes public”, menţionează Mustafa Erdal.
O altă propunere depusă de Marian Ciobanu vizează siguranţa pietonală la traversarea străzii Isaccei în zona numerotată 13A (cunoscută ca „Vânătorul şi Pescarul”). Cetăţeanul propune montarea unui semafor cu buton şi avertizare sonoră pentru persoanele cu deficienţe de vedere şi o creştere în intensitate a iluminării stradale în dreptul trecerii de pietoni.
„Zona amintită în titlu, de fapt trecerea de pietoni aferentă zonei este subiectul acestui proiect, este cunoscuta în municipiu ca <<trecerea morţii>> unde au loc frecvent accidente soldate cu urmări grave şi unde participanţii la trafic nu respectă reglementările legale aflate în vigoare. De aceea propun montarea unui semafor la buton şi cu avertizare sonoră pentru persoanele cu deficienţe de vedere concomitent cu o iluminare adecvată a acestei treceri de pietoni pe timpul nopţii. Având în vedere că deja suntem în luna mai şi nici limitatoarele de viteză nu au fost montate o semaforizare modernă ar scădea riscurile care le importă în acest moment această trecere de pietoni”, argumentează Marian Ciobanu.
Durata proiectului este de două luni şi ar costa 45.000 de lei.
De asemenea, un locuitor al cartierului Dallas îşi doreşte realizarea unui spaţiu pentru practicarea sporturilor de către toţi iubitorii de mişcare în aer liber.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.