Reprezentanţii a încă opt asociaţii de proprietari din municipiu au solicitat în ultima perioadă Primăriei Tulcea sprijin pentru reparaţie şi eficientizare energetică.

Astfel, în prezent, în procesul de reabilitare şi eficientizare energetică sunt implicate 33 de asociaţii, totalizând 156 scări de bloc şi 2.852 de apartamente.

Până pe 18 martie, 25 de asociaţii au semnat documente şi au ţinut adunări pe care le-au trimis către primărie.

„În perioada următoare vom avea oportunităţi de a depune proiecte din cele aduse la primărie de către asociaţii, atât pe Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă dacă rămân bani în alte părţi unde nu au fost cheltuiţi, pentru că noi am obţinut tot ce s-a alocat judeţului, dar şi pe sesiunile care vor apărea pe Programul Operaţional Regional. În teorie noi putem să le depunem pe toate blocurile din oraş care se încadrează la reparaţii. Unele asociaţii sunt ale blocurilor noi care nu necesită reparaţii şi nu se încadrează în criteriile de eligibilitate”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Primăria Tulcea a obţinut până acum o finanţare de 14.959.263 euro pentru 21 de blocuri şi 9 staţii de încărcare electrică, pe străzile Isaccei, Babadag, Gării şi Victoriei.

„Pe PNRR sunt o serie de lucrări care nu necesită cofinanţare, dar blocul poate avea nevoie şi de alte lucrări care nu sunt cuprinse în sfera celor din program. Pentru aceste lucrări oamenii vor cofinanţa alături de primărie care va pune toată suma, iar locatarii o vor plăti în rate timp de 10 ani. În anul 2021 m-am întâlnit cu toate asociaţiile care necesită reparaţii şi i-am convins pe toţi să se implice. Depinde de ei cât de repede vin cu toate documentele. Îi aşteptăm în continuare să ne aducă hotărârile adunărilor generale, apoi noi facem achiziţie privind evaluatorii, care se duc la faţa locului şi fac expertize ale blocurilor pe care le depunem pe programele de finanţare”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

Pe 10 mai, situaţia prevedea că 33 de asociaţii din totalul de 150 au semnat documente şi au ţinut adunări pe care le-au trimis către primărie.

Din cele 150 de asociaţii, nu toate se încadrează pentru a primi finanţare din fonduri europene, deoarece blocurile trebuie să aibă o anumită vechime.

Un număr de 74 de imobile din totalul de 531, 156 de scări din totalul de 1.078 şi 2.852 de apartamente din totalul de peste 24.138 de apartamente din municipiul Tulcea au trimis către Primărie documentaţia completă cu privire la intenţia de a participa alături de municipiul Tulcea în programele de reabilitare ale blocurilor.