Locuitorii cartierului Sud-Vii din municipiu au participat ieri la discuţii cu reprezentanţii Primăriei Tulcea pe tema cedării în mod gratuit a unor suprafeţe de teren pentru strada „Constantin Găvenea”.

Într-o scrisoare adresată redacţiei ziarului Delta, unul dintre cetăţenii care locuieşte în acest cartier se arată nemulţumit de modul cum a gestionat Primăria situaţia de-a lungul timpului.

Tulceanul ne spune că „PUZ 371/2003 făcut pe aceste proprietăţi are actul administrativ – HCL 371, anulat în Instanţa de judecată. Drum de peste 3000 m.p. proiectat în totalitate pe suprafaţa unei singure proprietăţi pentru deservirea unei alte proprietăţi, care în mod ilegal fusese dezmembrată/lotizată cu cumpărători angajaţi ai primăriei. După anularea actului administrativ HCL 371 în primă instanţă, Consiliul local a emis hotărârea 269/2004 care chipurile avea menirea de a îndrepta lucrurile, dar a fost aprobată cu textul <<MODIFICAREA DRUMULUI PROIECTAT ÎNTRE PROPRIETĂŢI>>.  Corect ar fi fost: Proiectarea drumului între proprietăţile Nedelcu şi Lungu”, precizează Mitică Nedelcu.

„Noi ca cetăţeni care nu ne-am împotrivit urbanizării avem dreptul la informare din partea administraţiei. Nu ne-a consultat nimeni în perioada măsurărilor şi proiectării PUZ pe suprafaţa noastră de teren. Nu a fost afişat niciun anunţ sau un banner cu schiţa PUZ-ului, în zona noastră. În certificatele de urbanism nu se anexează copie de pe PUZ pentru zona de interes. Ni s-a refuzat copie autentificată de pe PUZ-ul  valabil şi  HCL încă din 2005, chiar contra cost”, ne-a transmis Mitică Nedelcu.

În urma întâlnirii cu cetăţenii, city managerul Nicolae Bibu spune că s-au dispus mai multe verificări între suprafeţele din acte şi cele din realitate.

 „Am avut întâlnirea cu locuitorii din cartierul Sud-Vii şi am dat în lucru ridicarea topografică. Vom vedea exact ce este pe teren la acest moment pentru că facem verificare la OCPI. Majoritatea străzilor au fost prinse în programul de extindere al Aquaserv, mai puţin două străzi care sunt cu probleme şi pe care le vom reglementa. În  cel mai posibil caz va fi un schimb de teren astfel încât să mai eliberăm o bucată din stradă. Sunt nişte vicii legate de emiterea PUZ-ului la momentul respectiv pe care trebuie să le rezolvăm tot noi. Vom măsura şi la domnul Nedelcu pentru a vedea dacă ceea ce are dânsul din punct de vedere cadastral se verifică şi în teren, respectiv limitele de proprietate”, ne-a declarat city managerul Nicolae Bibu.

Deşi  este un cartier nou cu clădiri noi, haosul urbanistic din Sud-Vii a generat multiple probleme precum lipsa străzilor asfaltate şi a trotuarelor, dar şi a reţelei de canalizare.

Lipsurile generate de haosul urbanistic ar putea fi rezolvate dacă şi cetăţenii ar colabora cu administraţia locală şi ar fi de acord să cedeze suprafeţele din domeniul privat în domeniul public al municipiului. Din cauza situaţiei juridice a acestor suprafeţe, lucrările nu au putut fi incluse în proiectul Aquaserv privind dezvoltarea reţelelor de apă şi canalizare.