Administratorul public al judeţului Tulcea, Dumitru Mergeani, a participat ieri, alături de Alexandru-Dan Munteanu, prefectul judeţului Tulcea, la o întâlnire de lucru cu echipa economică a Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România.

Discuţiile din cadrul întâlnirii de lucru au gravitat în jurul aportului judeţului Tulcea, prin autorităţile publice şi societatea civilă, pentru combaterea efectelor dramatice ale crizei umanitare cu care se confruntă statul vecin.

Administratorul public Dumitru Mergeani a prezentat succint modul de operare a Hub-ului Logistic Umanitar Tulcea, înfiinţat, în primele zile de după declanşarea războiului, prin semnarea unui parteneriat iniţial între Consiliul Judeţean Tulcea, Instituţia Prefectului Tulcea şi Asociaţia Comunelor din România-filiala Tulcea.

„Iniţiativa a fost fundamentată pe dorinţa de a da o mână de ajutor unor oameni în nevoie. Parteneriatul nostru, care a inclus un ONG şi două instituţii publice, a beneficiat de sprijin din partea mediului privat, care a pus la dispoziţie primul spaţiu de depozitare, ce a putut fi folosit gratuit, pentru o lună, iar ulterior a oferit un sprijin consistent, în natură şi bănesc. Ulterior, organizaţiile non-guvernamentale şi simpli cetăţeni s-au alăturat efortului comun, prin donaţii. Amploarea crescută a activităţii depozitului, datorată creşterii cantităţii de bunuri donate, ne-a determinat să identificăm noi parteneri. IsrAID a fost prima organizaţie care s-a alăturat, dar în scurt timp Protecţia Civilă Franceză şi alţi donatori importanţi au dorit să facă parte din echipă. În prezent Hub-ul este administrat de organizaţiile non-guvernamentale, a fost implementat un sistem eficient de gestionare a bunurilor iar o echipă de refugiaţi ucraineni este implicată activ în gestionarea şi transmiterea bunurilor către Ucraina. În curând, în urma semnării unui nou acord de parteneriat, Hub-ul şi beneficiarii finali – cetăţeni ucraineni refugiaţi în România sau în  sudul Ucrainei – vor primi un  sprijin consistent din partea unei organizaţii din Statele Unite, ce îşi va asuma calitatea de partener!”, a precizat Dumitru Mergeani, citat într-un comunicat de presă transmis de CJ.