Autovehiculele de mare tonaj vor mai putea circula pe raza municipiului Tulcea doar dacă vor plăti o taxă numită „permis de liberă trecere”. Regulamentul privind eliberarea şi folosirea permiselor de liberă trecere pentru circulaţia auto pe drumurile publice din municipiul Tulcea se află în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Tulcea, până pe data de 3 iunie, şi urmează a fi aprobat în şedinţă de Consiliu Local.
Aceasta este a treia încercare a administraţiei locale de a institui un astfel de regulament, după ce actele normative din anii 2011 şi 2017 ce stabileau tarifele de utilizare a drumurilor publice din municipiul Tulcea au fost anulate în instanţă, în urma unor contestări ale agenţilor economici.
„Motivul pentru care a fost atacat în instanţă regulamentul anterior a fost lipsa unei note de fundamentare pentru preţurile practicate, iar acum suntem în regulă cu toate aceste studii. Noi considerăm că acum îndeplinim toate condiţiile, la fel ca şi în cazul regulamentului de parcări, chiar mai mult decât toate condiţiile, pentru că nu am mai văzut aceste lucruri făcute în alte regulamente din ţară. Regulamentul acesta ne va pune în rând cu toate oraşele din ţară şi, mai mult decât atât, implementăm şi o platformă mai facilă pentru cei care vor să plătească prin aplicaţia de mobil pe card sau responsabilii de flote ai firmelor care intră în municipiu pot face foarte uşor acest lucru. De asemenea, mai pot apela la numărul de telefon din cadrul DIAP pentru a achita tariful”, ne-a declarat viceprimarul George Şinghi, iniţiatorul proiectului de hotărâre.
Fondurile colectate în urma acestor taxe vor constitui surse la bugetul local şi vor fi folosite pentru activităţi de amenajare, respectiv asfaltare, betonare, aplicarea de marcaje rutiere şi indicatoare de informare.
„Preţurile au fost stabilite în urma studiului de fundamentare şi sunt cât se poate de obiective. Nu au fost stabilite de nimeni din primărie din pix, ci au fost făcute conform firmei care a făcut evaluarea”, a precizat viceprimarul George Şinghi.
Municipiul Tulcea are foarte mare nevoie de un astfel de regulament, în prezent Poliţia Locală confruntându-se cu „abuzuri”.
„Avem foarte mare nevoie de acest regulament, deoarece cei de la Poliţia Locală se confruntă cu tot felul de situaţii, multe abuzuri, şi nefiind reglementat conducătorii auto nu pot fi amendaţi. Suntem în imposibilitatea de a lua măsuri în ceea ce priveşte accesul autovehiculelor de mare tonaj”, a mai spus George Şinghi.
Pe raza municipiului Tulcea este interzisă circulaţia autovehiculelor destinate transportului de mărfuri şi materiale, precum şi a utilajelor autopropulsate utilizate în construcţii care au masa totala maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.
Excepţie fac străzile Isaccei – E 87 – intrare Tulcea dinspre Galaţi – şoseaua Barajului către Strada Babadag – Breteaua Barajului – strada Babadag ieşire spre Constanţa; lsaccei – şoseaua Barajului către strada Babadag – Strada Viticulturii -Strada Mahmudiei către Agighiol; Isaccei – şoseaua Barajului către strada Babadag – strada Viticulturii – strada Mahmudiei – strada Elizeului către Murighiol; Isaccei – şoseaua Barajului către strada Babadag – strada Viticulturii – strada Mahmudiei – strada Elizeului – strada Orizontului – strada Bacului – strada Prislav (dana trecere bac) – strada Grădinarilor – strada Mistreţului – strada Milcov – strada Timişoarei – fosta fabrică de peşte TULCO.
Dacă regulamentul intră în vigoare, accesul în zonele cu restricţii se poate realiza doar în baza unui permis de acces pentru libera trecere.
„În zona centrala autovehiculele pentru aprovizionarea zilnică, pentru care a fost eliberat permisul de libera trecere pot avea acces după cum urmează: autovehiculele între 3,5 – 7,5 tone inclusiv – pe toată perioada zilei; autovehiculele între 7,5 – 16 tone inclusiv – între orele 18.00 – 07.00; autovehiculele între 16 -25 tone inclusiv – între orele 22.00 – 06.00”, se arată în document.
Zona centrală este formată din străzile: Unirii, Babadag de la intersecţia cu Buna Vestire până la intersecţia cu Păcii, Isaccei de la intersecţia cu Păcii pana la intersecţia cu Spitalului, Păcii, Mică, Slt. Gavrilov Corneliu intersecţie cu I.L. Caragiale, Dobrogeanu Gherea, Progresului, Victoriei, 1848, Mahmudiei intersecţie cu Nicolae Bălcescu şi strada Mal-coci, strada Grigore Antipa.
Tarife de utilizare a drumurilor publice din municipiul Tulcea pe străzile cu anumite restricţii de circulaţie, propuse în regulament, sunt de 12 lei pe zi, 240 de lei pe lună şi 1.920 de lei pe an pentru autovehiculele cu masa între 3,5 tone-7,5 tone.
De asemenea, autovehiculele cu masa între 7,5 tone – 16 tone vor plăti 45 de lei pe zi, 900 de lei pe lună şi 7.200 de lei pe an. Cele care se încadrează între 16 tone – 25 tone vor achita 75 de lei pe zi, 1500 lei pe lună şi 12.000 lei pe an.
Pentru autovehiculele de peste 25 de tone se propune un tarif de 95 de lei pe zi, 1.900 lei pe lună şi 15.200 lei anual. Autotractoarele au un tarif de 10 lei pe zi, 200 lei pe lună şi 1.600 lei pe an.
În 2018, din tarifele de utilizare a drumurilor publice din municipiu, Primăria Tulcea a încasat o sumă în valoare totală de 103.401 lei.