Turiştii care vor să vadă Delta Dunării de sus, dintr-un elicopter sau avion, trebuie să ştie că procedura de obţinere a unui aviz de survol nu este una tocmai uşoară. Turismul cu avionul în Delta Dunării nu este permis de către Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), deoarece o astfel de activitate ar perturba speciile de păsări şi animale, susţin reprezentanţii instituţiei.

„Acum nu se poate survola, pentru că vorbim de o arie naturală, de 7.000 de specii de păsări şi animale, perioada de cuibărit, migraţia păsărilor. O astfel de activitate dacă este realizată cu aparate uşoare de zbor sunt probleme, darămite cu elicoptere. Trebuie văzut scopul solicitării şi analizată. Dacă ar exista posibilitatea mai multor culoare de zbor, INCDDD ar fi cel care s-ar putea exprima. Aici fac excepţie zborurile cu caracter de urgenţă. Şi situaţia din Ucraina este încă un motiv în plus pentru care zborurile din perimetrul RBDD nu ar trebui să se execute. Noi în general ca instituţie am ţinut o linie constantă de a nu permite zboruri în scop turistic”, ne-a declarat guvernatorul ARBDD, Gabriel Marinov.

Daniel Iluşcă, preşedintele Patronatului în Turism din Delta Dunării, este de părere că autorizarea acestor zboruri din partea ARBDD „este o exagerare” şi susţine amenajarea unor puncte de aterizare a elicopterelor.

„Cred că este o exagerare în ceea ce priveşte autorizarea acestor zboruri din partea ARBDD pentru că ei nici nu ar avea mijloacele să verifice acest lucru. A-ţi aroga nişte lucruri de care nu poţi să te ocupi… Există nişte legi foarte stricte în ceea ce priveşte zborurile de care se ocupă Autoritatea Aeronautică. Aşa cum luăm în calcul punctele de debarcare-îmbarcare care ar trebui să fie mult mai facile pe tot teritoriul Rezervaţiei, aşa ar trebui să existe şi puncte în care să poţi ateriza cu un elicopter, un avion de mici dimensiuni. Nu presupune o amenajare complicată, se pot realiza în păşunile gestionate de deţinătorii de animale din deltă”, a spus preşedintele Daniel Iluşcă.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.