Preşedintele CJ, Horia Teodorescu: „Digul se poate prăbuşi”

Peste 100 de TIR-uri  aşteaptă zilnic la Isaccea să iasă din România spre Ucraina, iar primarul oraşului Anastase Moraru a cerut ajutorul Consiliului Judeţean (CJ) Tulcea pentru amenajarea unui drum secundar şi a unei parcări.

Potrivit preşedintelui CJ Tulcea, Horia Teodorescu, situaţia din Isaccea este o chestiune de siguranţă, deoarece digul s-ar putea prăbuşi.

„Sunt 170 de TIR-uri întinse pe dig. Este o problemă de securitate. E blocată toată Isaccea. Azi s-a venit cu această problemă. Digul se poate prăbuşi. Dacă dă o ploaie, cine le mai scoate de acolo, că sunt toate înşirate. Sunt probleme de siguranţă pentru utilaje, maşini şi muncitori”, a declarat, ieri, preşedintele CJ, Horia Teodorescu, la finele şedinţei în plen a forului legislativ judeţean.

Preşedintele a mai spus că Primăria oraşului Isaccea are la dispoziţie terenul necesar pentru amenajarea unei parcări.

Conform primarului oraşului Isaccea, Anastase Morar, în noaptea de joi spre vineri peste 250 de TIR-uri aşteptau să iasă din România spre Ucraina, autovehiculele fiind parcate atât pe un dig din apropiere neasfaltat, pe şoseaua de un kilometru care uneşte vama de drumul european 87 Tulcea-Brăila, dar şi în apropierea unei cariere şi pe drumurile judeţene din apropierea oraşului Isaccea.

„Avem TIR-uri în următoarele locaţii: drum acces vama Aleea Portului pe lungime de 900 m, dig de protecţie oraş Isaccea 3,2 km, strada Câmpia Libertăţii (DJ 229 N) aproximativ 500 m, Cariera Isaccea, Comcereal Isaccea, şi au început să fie parcate şi pe drumul de acces Capaclia Mănâstirea Cocoş (DJ 229g), circa 250 de tiruri”, ne-a declarat primarul oraşului Isaccea, Anastase Moraru.

El a mai spus că pe lângă parcare doreşte amenajarea unui drum. Potrivit autorităţilor, până acum, traficul pe drumul european nu a fost afectat.

Guvernul a alocat 26 de milioane de lei pentru reparaţia drumului Tudor Vladimirescu-Chilia Veche

În cadrul şedinţei CJ de ieri, consilierii  au adus în atenţie şi situaţia persoanelor care locuiesc în satele de pe braţul Chilia al Dunării, pe care navele nu mai au voie să circule începând cu data de 2 martie.

„Cred că trebuie reanalizată restricţia de circulaţie pe Dunăre impusă de autorităţile navale, în condiţiile în care aprovizionarea pe uscat se face foarte dificil. Zona Periprava-Letea-CA Rosetti nu mai are o cursă regulată pusă la dispoziţie de o autoritate spre Sulina, iar transportul se face cu bani foarte mulţi, din cauză că drumul acela e aproape imposibil. Poate reuşim să începem partea de întreţinere şi de reparaţie a drumului de 31 de kilometri”, a precizat consilierul judeţean PNL, Nicolae Chichi.

Preşedintele CJ a anunţat ieri şi că Guvernul a alocat 26 de milioane de lei pentru reparaţia drumului Tudor Vladimirescu-Chilia Veche.

„Nu mai există procedurile obligate de licitaţii, iar situaţia de urgenţă impune intervenţia de urgenţă şi tot ciclul de formularistică se scurtează foarte mult. Eu sper ca în două săptămâni să putem intra pe reparaţia drumului”, a spus Horia Teodorescu.

Preşedintele a precizat că aceeaşi soluţie financiară este la îndemâna autorităţilor comunale pentru reparaţia drumului Chilia Veche-Periprava.

„Pentru drumul Chilia Veche-Periprava trebuie să încercăm aceeaşi procedură pe care am făcut-o pentru drumul Tulcea-Chilia Veche, să trecem prin Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) cu vizele CJ şi Prefecturii. Ţinând cont că ne încadrăm în toate rigorile pe care le impun situaţiile de urgenţă date de conflictul din Ucraina, sper să avem succes din nou şi să ne aprobe o sumă şi pentru acest drum. Joi a fost domnul Ghiocel, trimisul domnului primar la mine, şi am discutat această problemă. Trebuie puşi cap la cap cei doi primari, cel din Sulina şi cel din C.A.Rosetti, să facă front comun, să facă ceea ce am făcut noi cu drumul Chiliei. Să dea hotărâre de consiliu local, să treacă prin CLSU şi CJSU”, a subliniat Horia Teodorescu.

Strada Viticulturii, transferată în patrimoniul Primăriei Tulcea

Consilierii judeţeni au votat ieri un proiect privind trecerea din domeniul public al judeţului Tulcea în domeniul public al municipiului Tulcea a străzii Viticulturii, procedură necesară reabilitării străzii printr-un proiect accesat de Primăria Tulcea  finanţat prin programul „Anghel Saligny”, în valoare de 7.331.000 euro inclusiv TVA. Un proiect similar a fost votat luna aceasta şi de consilierii locali.

În acest context, preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, a precizat faptul că va discuta cu primarul Ştefan Ilie pentru ca administraţia locală să preia centura oraşului până la trecere bac.

„Cred că voi vorbi cu domnul primar să preia în fazele următoare inclusiv centura până la trecere bac, pentru că este în oraş. Am ezitat puţin pentru că avem consemnate cărţile de la OCPI de către Traian Rece. Rămâne de văzut dacă şi Primăria poate să facă ceva, luând în calcul problematica care există acolo. Noi am câştigat toate procesele pe cărţile funciare până acum, dar sunt 120 şi până ajungem să le avem pe toate necesită timp”, a declarat Horia Teodorescu.

Pe lângă strada Viticulturii, investiţia propusă de Primăria Tulcea cuprinde şi străzile: 9 Mai, Silvestru, Pictor Alexandru Ciucurencu, Pescarilor, Prudenţei, Malcoci, Salcâmilor, Zimbrului, Agricultori, Elena Doamna, Călugăreni, Rosmarin,  Aleea Mugurel, Aleea Păunului, Miron Costin, Aleea Miron Costin, Aleea Războieni, Gazelei, Energiei, Horia, Cloşca, Crişan, Câmpului, Aleea Cristina, Meduzei, Pinului, Aleea Chiparosului, Aleea Socului, Aleea Sulfinei, Mahmudiei (intersecţie Viticulturii – sens giratoriu), Vărărie Baltă, Taberei, Rogozului, Racului.