Muzeul de Artă din municipiu a găzduit la sfârşitul săptămânii trecute lansarea volumului „Tulcea-imagini, oameni şi amintiri de odinioară”, de Constantin Găvenea. Evenimentul, premergător împlinirii a 111 ani de la naşterea artistului, s-a desfăşurat în prezenţa fiului său, Gheorghe Găvenea, a autorităţilor locale şi a unui public numeros format din personalităţi marcante ale oraşului Tulcea. Volumul conţine scrieri memorialistice cu privire le Tulcea veche, notiţe, evocări şi amintiri ale marelui artist.

Acţiunea a fost organizată de familia Gheorghe Găvenea şi Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea.

Editorul ştiinţific al volumului, Lăcrămioara Manea, a menţionat faptul că lansarea cărţii s-a dorit a avea loc încă de anul trecut şi a prezentat cele mai importante aspecte din via-ţa şi opera maestrului Constantin Găvenea.

„Constantin Găvenea a iubit acest oraş şi oamenii din el, iar la rândul său a fost iubit de către toţi cei care l-au cunoscut sau care i-au admirat opera artistică sau literară. Această carte se vrea a fi un omagiu adus maestrului Constantin Găvenea. Ne-am dorit ca acest volum să prindă trenul anului trecut, pentru că la 27 mai 2021 s-au împli-nit 110 ani de la naşterea maestrului. Acum ne aflăm cu o zi înainte de împlinirea a 111 ani de la naşterea sa. Constantin Găvenea nu este tulcean de origine, s-a născut undeva în judeţul Ialomiţa şi a ajuns pe meleagurile tulcene relativ târziu, în toamna anului 1933, fiind repartizat ca tânăr învăţător în localitatea Sarichioi. Domnul Gheorghe Găvenea, fiul său, a transcris manuscrisele cu-vânt cu cuvânt cu litere majuscule, pentru că altfel poate ar fi fost mult mai greu de descifrat”, a precizat Lăcrămioara Manea.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.