Noul regulament al parcărilor din municipiu, votat de consilieri de parcări publice cu plată şi de reşedinţă din municipiul Tulcea a fost votat ieri de consilierii locali cu 11 voturi pentru, opt abţineri şi unul împotrivă. Proiectul a trecut cu o serie de amendamente, după aproximativ două ore de dezbateri în plen.

În debutul şedinţei, viceprimarul Dragoş Simion a prezentat mai multe amendamente, primul dintre acestea referitoare la afişarea abonamentului de zi sau de noapte pe bordul autovehiculului, cât mai vizibil din exterior, pentru a se evita sesizarea Poliţiei Locale, obţinând votul consilierilor.

În schimb, amendamentul referitor la stabilirea preţurilor locurilor de parcare în funcţie de zonarea municipiului nu a fost aprobat.

Un alt amendament care a primit votul consilierilor locali se referă la obligaţia utilizatorului locului de parcare de a asigura curăţenia şi deszăpezirea suprafeţei.

În municipiu există circa 7.500 de locuri de parcare rezidenţiale, 2.100 de locuri de parcare publice şi în jur de 35.000 de autoturisme cu ITP valabil.

Potrivit noului regulament, atribuirea locurilor de parcare se va face pe loturi, nu simultan în tot oraşul. Procedura va fi anunţată din timp, pentru fiecare lot în parte şi va demara la începutul lunii martie, atunci când va fi disponibilă şi aplicaţia online.

Tariful de bază al abonamentului pentru utilizarea unui loc de parcare în parcările de reşedinţă va fi în cuantum de 150 lei pe an. Suma licitată se plăteşte doar în primul an.

Atribuirea se face pe 5 ani, pentru suma de 150 lei pe an, fără a fi nevoie de reînnoirea contractului.

În intervalul de timp 08.00-16.30, de luni până vineri, parcările de reşedinţă vor deveni publice gratuite putând fi ocupate de orice altă persoană decât titularul abonamentului.

Titularul abonamentului anual poate ocupa, în această situaţie, orice alt loc de parcare de reşedinţă. După orele 16.30, locul va rămâne exclusiv în folosinţa titularului de abonament.

În proiect se mai menţionează faptul că este interzisă amplasarea de blocatoare pe locurile de parcare de reşedinţă.

Anual, abonamentele atribuite se vizează, după achitarea tarifului de bază pentru utilizarea locului de parcare în parcarea de reşedinţă, respectiv suma rezultată în urma procedurii de atribuire prin licitaţie.

Plata abonamentului se va face anual din momentul valabilităţii abonamentului în aplicaţia online sau la casieria Serviciului Impozite şi Taxe Tulcea. Pentru primul an plata se va face în termen de 5 zile calendaristice de la data atribuirii locului de parcare.