Timp de o săptămână, artişti din Tulcea şi Bucureşti au luat parte la cea de a doua ediţie a Taberei de Pictură Eugeniu Barău, perioadă în care au pictat câte două tablouri care au avut printre teme peisajul deltaic şi cel din municipiul Tulcea. Mâine va avea loc vernisajul taberei de pictură, unde artiştii vor expune lucrări de pictură în ulei, acril şi acuarelă.

La această ediţie participă un număr de 14 artişti plastici, Marinela Măntescu, Ştefan Pelmuş, Ion Achiţenie, Vladimir Ene, Ammar Alnahhas, Laurenţiu Midvichi, Gheorghe Coman, Marinella Dumitrescu, Emilia Marinescu, Eugen Vasile Iovan, Vasile Drăguşanu, Ruxandra Carată, Grigore Carată şi Claudia Grigore.

Ziarul „Delta” este partener media al evenimentului organizat în memoria regretatului Eugeniu Barău.

„Sunt din Tulcea şi locuiesc la Bucureşti şi aşa mi-a venit ideea organizării unui astfel de eveniment, pentru că de-a lungul timpului am participat la diverse tabere şi mi-am dat seama că aici lipseşte. Faţă de ediţia de anul trecut, tabăra s-a dezvoltat şi avem mai mulţi artişti invitaţi. Suntem 11 artişti din Bucureşti şi trei din Tulcea. Anul trecut a fost un episod pilot, reuşit, chiar dacă s-a desfăşurat în condiţii pandemice. Anul acesta suntem mult mai liberi, ceea ce contează foarte mult pentru starea generală a acestui simpozion. Pentru mine este un moment foarte important că pot organiza această tabără şi că pot aduce artişti din afara oraşului în dialog cu artiştii tulceni. Dincolo de călătoriile pe care le facem împreună, se lucrează şi mă bucur că se simt bine la Tulcea. În urma unei tabere rămâne un rezultat vizibil şi aşa ne amintim cu plăcere de taberele care au existat în trecut, la Babadag, Calica. În ace-laşi timp, are loc un schimb de idei şi de tehnici. Cum tabăra poartă numele artistului Eugeniu Barău, mi-am dorit foarte mult ca artiştii să poată viziona expoziţia de la Casa Avramide şi pe această cale mulţumesc familiei Barău pentru sprijinul acordat”, ne-a declarat Laurenţiu Midvichi, organizatorul Taberei de Pictură Eugeniu Barău.

Laurenţiu Midvichi a transmis mulţumiri gazdei evenimentului, respectiv conducerii hotelului Select, Primăriei Tulcea, care a oferit pânzele de pictură şi culorile, dar şi ICEM care a pus la dispoziţie şevaletele pe care sunt expuse lucrările.

Acesta a precizat că la întoarcerea la Bucureşti va fi organizată o expoziţie la Galeria Căminul Artei la care vor participa artişti prezenţi în cele două ediţii de tabără.

„Partea mea de selecţioner este destul de dificilă, pentru că trebuie să ai grijă ca artiştii invitaţi să aibă în comun anumite trăsături şi să fie o tabără echilibrată din punct de vedere al înţelegerii dintre ei. Nu le-am impus nicio temă şi mi-am dat seama că o parte din artiştii invitaţi se vor lăsa seduşi de ceea ce vor descoperi la Tulcea. Am făcut o excursie la Mila 23 unde s-a făcut o şedinţă de documentare, iar fiecare artist şi-a cules subiecte şi din zona deltei. Atunci când faleza va fi gata, vom putea aduce şi artişti care eventual lucrează în plein-air şi îi vom putea vedea la lucru chiar pe străzile Tulcei. Vreau să îi mulţumesc îndeosebi Ruxandrei Carată care are un atelier de creaţie pe care ni l-a pus la dispoziţie, iar o parte dintre noi am lucrat acolo. Invităm iubitorii de artă din Tulcea să vadă expoziţia”, a precizat Laurenţiu Midvichi.

Fiecare artist a avut posibilitatea să-şi aleagă locul unde doreşte să picteze şi unde consideră că-şi va găsi inspiraţia.

Pentru Marinela Măntescu, pictor din Bucureşti, inspiraţia deplină este Delta Dunării.

„Mă bucur de prezenţa unor artişti deosebiţi şi a unei gazde care este alături de noi zi de zi. Eu  sunt îndrăgostită de deltă de o viaţă şi vin de 2-3 ori pe an, căci îmi place liniştea şi în acelaşi timp zgomotul deltei, creat de păsări, plante şi murmurul apei. Este o încărcare benefică pentru orice artist care participă la această tabără. În lucrări tema primordială este Delta. S-a lucrat, ne-am distrat şi este o tabără minunată care sper ca pe viitor să se organizeze la acelaşi nivel. În lucrări vreau să se simtă zgomotul naturii. Delta este o agitaţie frumoasă şi în acelaşi timp odihnitoare. Mulţumesc organizatorilor din tot sufletul căci încă se mai poate ca artistul să se simtă liber şi fericit la noi în ţară! Atunci când eşti respectat şi tratat ca atare simţi că viaţa merge mai departe. Când ajung în Bucureşti sunt un om leşinat, când ajung în zona Deltei am înviat”, a explicat Marinela Măntescu.

Pictorul Ion Achiţenie s-a lăsat furat de frumuseţea arhitecturii bisericilor din municipiu, pentru care are o pasiune.

„Sunt un mai vechi colaborator al municipiului şi judeţului. Am realizat împreună cu studenţii mei două sgraffito-uri de dimensiuni onorabile, primul în 1998 cu Mihai Gavril pe strada Mahmudiei şi apoi cu Ruxandra Carată la Şcoala <<Alexandru Ciucurencu>>. În 2002 am pictat biserica de la Lăstuni, iar în urmă cu câţiva ani am realizat împreună cu domnul Poiată mozaicul de la fântâna din Piaţa Civică. În timp mi-am făcut şi prieteni printre artiştii din Tulcea şi vreau să aduc un omagiu celor dispăruţi, care, din păcate, unul după altul, au început să dispară. Este prima ediţie a taberei la care particip şi mi-am ales trei peisaje din Tulcea referitoare la biserici. Un peisaj nocturn este făcut la Biserica cu Ceas, dar şi cu cele de pe dealul Monumentului Independenţei cu bisericile lipoveneşti. Am nişte nostalgii în zona de arhitectură bisericească şi m-am interesat în ţară de diferitele arhitecturi. M-a fascinat întotdeauna că, la fel ca Iaşiul, şi Tulcea este pe şapte coline. Tulcea este un orăşel mic, cochet, plăcut, unde nu ai timp să te plictiseşti prea mult”, a subliniat Ion Achiţenie.

Grigore Carată, membru al Filialei Uniunii Artiştilor Plastici Tulcea, şi-a ales ca tematică apa şi peisajul din Mila 23.

„Îmi face o deosebită plăcere că m-am întâlnit cu pictori pe care îi cunoşteam din lucrări, dar şi mulţi prieteni cu care m-am întâlnit în această perioadă şi am schimbat opinii despre artă. Eu sunt singurul care am făcut lucrări în acuarelă şi cred că de asta am fost invitat, pentru diversitatea expoziţiei de final. Ca tematică am ales ceea ce fac eu de obicei, peisaje din zona judeţului Tulcea. Făcând o excursie de documentare la Mila 23, mi-am făcut nişte schiţe pe care le-am transpus în trei lucrări de dimensiuni mari, 56/76, nu am mai lucrat pe un astfel de format. A fost o provocare pentru mine. De la Mila 23 m-a inspirat apa şi peisajul din sat. Am fost pentru prima dată la Mila 23 şi mă aşteptam să găsesc un sat mai puţin modernizat, dar din păcate sunt foarte multe clădiri moderne. Eu am căutat ceva care să amintească de trecutul satului pescăresc din deltă”, a menţionat Grigore Carată.

Lucrările vor putea fi văzute în continuare de public, pentru că vor împodobi pereţii Hotelului Select, dar vor intra şi  în patrimoniul Primăriei Tulcea.

Eugeniu Barău s-a născut pe 15 mai 1946 în comuna Frecăţei, judeţul Tulcea şi a plecat la cele veşnice pe 26 aprilie 2020.

Tabăra de Pictură Eugeniu Barău se doreşte a fi un eveniment organizat anual în memoria unuia dintre cei mai valoroşi artişti plastici români, care a trăit şi a creat la Tulcea.