Primarii, nemulţumiţi că legislaţia interzice cumpărarea directă de la pescar.

Sejururile sunt la mare căutare pentru litoral, însă în Deltă turiştii nu se înghesuie să vină, deşi reprezentanţi din turism dau asigurări că interesul pentru zona aceasta este unul foarte  ridicat. Preţurile la transport, cazare şi mâncare au crescut cu cel puţin 25%, fapt care a dus la o reticenţă palpabilă a turiştilor de a scoate bani din buzunar, pe lângă teama provocată de vecinătatea cu Ucraina. Mai mult, turiştii veniţi în Deltă să mănânce peşte proaspăt sunt serviţi cu peşte congelat, de la supermarket.

Primarul comunei Crişan, Florin Silviu Rahău, spune că turiştii sunt prezenţi la sfârşit de săptămână în deltă, dar că nici atunci numărul rezervărilor nu este atât de mare, în comparaţie cu fluxul înregistrat în ultimii ani.

„De Rusalii, unităţile de cazare din Crişan au rezervări de până la 70% din capacitate, dar este o situaţie excepţională, pentru că vorbim de turismul de week-end. Acesta funcţionează bine, dar, în rest, lucrurile stagnează. Nici nu se compară cu ultimii ani. Antreprenorii de aici nu pot face planuri de la o lună la alta, pentru că nu pot conta pe rezervările existente, ele astăzi sunt, mâine nu. O altă aberaţie este cea care impune ca cei care oferă mâncare din peşte să cumpere doar peşte congelat. Turistul nu vine în deltă, în baltă, ca să mănânce piept de pui şi cartofi prăjiţi, vine pentru preparatele tradiţionale din peşte. Dacă nu ai abatitor (sistem de răcire accelerată a preparatelor, n.r.), nu poţi lua peşte proaspăt de la pescar, că cică nu îl poţi păstra la temperatura optimă. Cum să promovăm delta, când noi punem turiştilor pe masă peşte congelat?! Ce gust mai are peştele ăsta?! Preparate din peşte congelat poţi mânca şi la Bucureşti şi în vârf de munte”, ne-a declarat primarul Florin Silviu Rahău.

Nici la Mahmudia situaţia nu este prea roz, potrivit primarului Ion Şerpescu. Acesta pune gradul de rezervare foarte scăzut pe seama temerilor turiştilor de escaladare a războiului de la graniţă, dar nu exclude nici ca inflaţia ridicată din ultimele luni să aibă greutate în decizia de a alege o  destinaţie de vacanţă.

„Turismul nu prea mişcă anul acesta. Nici în pandemie nu am avut, la Mahmudia, un nivel atât de scăzut de rezervări. Cred că lumea este speriată de faptul că graniţa cu Ucraina este la doar 25 de km de noi şi îşi imaginează că e o situaţie gravă şi la noi. Într-adevăr, şi preţurile au crescut. Cazarea şi plimbările au preţuri destul de ridicate, la mâncare să spunem că încă sunt acceptabile. Acum, fiecare proprietar stabileşte preţul şi îşi face clientelă sau o alungă”, a menţionat Ion Şerpescu, primarul comunei Mahmudia.

În Jurilovca trăieşte cea mai mare comunitate de pescari din Delta Dunării, iar localitatea este printre cele mai cunoscute din zonă, vizitată de mii de turişti anual, însă sezonul a început şi aici cu mult sub aşteptările localnicilor.

„Şi la noi, ca în toată delta, gradul de ocupare nu este cel după aşteptări. Se simte o scădere a interesului, dar eu sunt optimist şi cred că, deşi sezonul a început cu stângul, până la finalul anului, lucrurile se vor schimba şi toată lumea va fi mulţumită. Din punctul meu de vedere, războiul nu influenţează atât de mult alegerea turiştilor în ceea ce priveşte destinaţia pe care o aleg. Faptul că totul s-a scumpit, dar şi pentru că s-au deschis graniţele, determină oamenii să se îndrepte către zone mai exotice şi mai ieftine. Din ce aud, Bulgaria, Grecia şi Turcia sunt iarăşi în topul preferinţelor, pentru că au preţuri de neconcurat. Trebuie, însă, să recunoaştem că excursiile în Delta Dunării nu pot fi ieftine, pentru că nu putem compara cheltuielile pe care le suportă o pensiune din deltă cu una de la terasă”, afirmat primarul   Eugen Ion.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.